%27Geluk+kun+je+wel+afdwingen%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Geluk kun je wel afdwingen'

Je moet het kunstje maar zien te flikken als heel 'raceminnend' Nederland al maandenlang de druk enorm opvoert. Probeer dan als knul van net 24 jaar maar eens onverstoorbaar te blijven en wereldkampioen te worden in de Formule 1. Max Verstappen deed het. Hoe zit u als varkenshouder in de race?

Een topcoureur is fit en een met zijn bolide. Het circuit kent hij na enkele trainingsrondjes (ook virtuele). Tijdens de race voegt hij daar zijn instinct en lef aan toe. Bovenal vertrouwt hij op de expertise van zijn team. Je kunt nog zo goed sturen en je banden managen, samen win of verlies je.

Het gaat om de details en het momentum. Een verkeerde bandenwissel en je kansen zijn verkeken. Of materialen die het begeven onder de immense krachten van het presteren, zoals een klapband, kapotte remmen of motorpech. Data-analisten becijferen tot ver achter de komma het optimale bandenwisselmoment, met input van de communicerende coureur.

Toch vaart niemand zonder geluk wel. Ook Max niet. Loop je corona op, dan lig je er direct uit. Als een collega-coureur uit de bocht vliegt, moet even de voet van het gaspedaal. Iedereen die nog in de race is, kan tijdens de Virtual Safety Car even op adem komen en razendsnel de tactiek veranderen om zijn kansen te vergroten. Tijd investeren in nieuwe banden of toch doorrijden met de oude.

Alleen gaan dingen sneller, maar samen kom je verder en dwing je geluk af

Jos Thelosen, coördinatie en redactie Varkens

Een crash moest eraan te pas komen om écht kans te maken op de overwinning en eeuwige roem. Een tactische bandenwissel en een jurybeslissing tijdens de Virtual Safety Car bracht nummer 2 weer nagenoeg op gelijke hoogte met de koploper. Alleen was nummer 2 beter voorbereid op een eindsprint.

De parallellen met ondernemen in de varkenshouderij zijn levensgroot. Je moet topfit zijn en samenwerken met een deskundig team waarop je blindelings vertrouwt en waar je goed mee communiceert. 'Samen naar victorie' staat ook niet voor niets op de spelersbus van AZ, die op dezelfde historische 12-12-2021 wonnen van een onoverwinnelijk geacht Ajax. Pas uw tactiek aan en geluk valt af te dwingen.

Ik wens u, uw gezin en medewerkers veel voorspoed en gezondheid in 2022. Geniet van het teamspel met deskundige erfbetreders waarop u blindelings vertrouwt. Alleen gaan dingen sneller, maar samen kom je verder en dwing je geluk af.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer