%27Drie+G%27s+en+goede+verdiensten%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Drie G's en goede verdiensten'

Ook al is het nu medio januari, toch wil ik u mijn nieuwjaarswensen overbrengen: veel gezondheid, geluk en gezelligheid. Achter deze drie woorden die beginnen met een G, schuilt een grotere betekenis dan je op het eerste oog verwacht. Zeker als je creatieve brein erdoor wordt geprikkeld.

Want wat betekent het als je niet gezond, gelukkig of gezellig bent? Dan draait alles waar je mee bezig bent om zo snel mogelijk weer de oude worden. Afhankelijk van de ernst van de 'kwaal' is dat minder gefocust zijn van kortere of langere duur. Bovendien kost herstel tijd, energie en geld voor allerlei middeltjes of therapieën. Lukt het niet om vlot weer goed in je vel te zitten, dan wordt het lontje korter. Anderen in jouw omgeving kunnen dan de gevolgen van jouw frustraties over zich heen krijgen. Of erger nog; je raakt in een depressie en onttrekt je aan het normale leven. Voor mij zijn dat herkenbare mensensignalen.

Ik kan me voorstellen dat gezond, gelukkig en gezellig zijn voor een varken niet anders is. Het varken eet en drinkt, is nieuwsgierig en actief en speelt met zijn hokgenoten en/of speeltjes. Maar de meeste tijd gaat op aan luieren. Ondertussen wordt het voer rustig verteerd en lekker efficiënt omgezet in varkensvlees. Op wat stressmomenten – het geboren, behandeld, gespeend en verplaatst worden – na lijkt dit veel op een onbezorgd (gelukkig) varkensleven. Door deze varkenssignalen ervaar je als varkenshouder of medewerker elke dag weer werkplezier.

Maar wat gebeurt er als het een varken aan iets ontbreekt of het dier wat, meestal na stressmomenten, oploopt? De eetlust, het bewegen en sociale gedrag gaan er vaak als eerste aan. Terwijl het bij 'ziekte' juist belangrijk is om voldoende voedingsstoffen op te nemen om zo snel mogelijk te herstellen. De kunst is om dergelijke signalen zo vroegtijdig mogelijk op te vangen om erger te voorkomen. Zo is een lusteloos dier extra bevattelijk voor infecties en kan het een grote smetbron zijn voor hok- en afdelingsgenoten. Groeit het aantal dieren op je bedrijf dat niet lekker in het vel zit omdat je het niet zo nauw neemt met bijvoorbeeld de hygiëne en looplijnen, dan kan zomaar frustratiegedrag optreden. Niet alleen bij de varkens, maar ook bij jezelf.

Daarom wens ik u graag die drie G's toe en goede verdiensten.

Jos Thelosen Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer