%27Vijgen+na+Pasen%27
Blog
© Zoetis

'Vijgen na Pasen'

Ons team bestaat uit Nederlandse en Belgische collega's. Een van de leuke dingen van deze samenwerking is het verschil in bewoordingen en uitdrukkingen tussen de Nederlanders en de Belgen. Dit zorgt vaak voor grappige momenten, maar ook voor leermomenten. Want van bijvoorbeeld 'vijgen na Pasen' had ik nog nooit gehoord.

In de vastentijd, de weken voor Pasen, mochten de katholieken maar weinig eten. Zoete etenswaren waren niet toegestaan, maar gedroogde vijgen waren wel mogelijk. Een populair snoepje dus in de aanloop naar Pasen. Vijgen na Pasen is dus net zoiets als 'mosterd na de maaltijd' of als 'vaccinatie na infectie'.

Het klinkt vanzelfsprekend om biggen te vaccineren, voordat ze met de ziekteverwekker in contact komen. Vaccineren is namelijk een preventieve maatregel en een goede afweer opbouwen duurt immers meerdere weken. Toch loopt het in de praktijk nogal eens anders en wordt er gestart met een vaccinatie na een ziekte-uitbraak. Vaak wordt een praktisch moment gekozen. Dat is logisch, want er is genoeg te doen en vaccineren is intensief en tijdrovend werk.

Vaccinatie tijdens spenen is praktisch, maar niet wenselijk. Er gebeurt dan al zoveel. Het is een periode van stress waarin de afweer van een big flink onder druk staat. De reactie op een vaccinatie kan dan veel minder goed zijn dan verwacht.

Het is enorm belangrijk om vanuit de big te bekijken wat een goed vaccinatiemoment zou zijn en dit vervolgens zo goed mogelijk in te passen in de bedrijfsvoering. Dit moment kan voor verschillende ziekten op een andere leeftijd liggen.

Ziekten zoals PRRS zijn vaak endemisch aanwezig, dat wil zeggen dat de ziekte voortdurend op een bedrijf circuleert en de biggen daarom al op jonge leeftijd met de infectie in contact kunnen komen. Door middel van monitoring kunt u dit voor uw bedrijf in beeld brengen en na overleg met uw dierenarts kunt u het optimale vaccinatieschema voor uw bedrijf opstellen. Biggen centraal stellen is van belang om ze gezond te houden.

En vasten voor Pasen? Dat doen tegenwoordig nog maar weinig gelovigen. Te veel goesting in al die lekkere paaseitjes. Een plezant Pasen gewenst.

Tineke van de Veerdonk
Varkensdierenarts bij Zoetis

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer