Een+topprestatie+als+big+en+vleesvarken
Partner
© Zoetis

Een topprestatie als big en vleesvarken

Een goede gezondheid is in elke levensfase van het varken van belang. PRRS speelt een grote rol in een stabiele zeugenstapel, gezonde biggen in de kraamstal, een goede opstart na het spenen en daarna topprestaties als big en later vleesvarken.

Bovenstaand kan alleen als er voldoende aandacht voor PRRS is. Vaccinatie en daarnaast de monitoring van het veldvirus zijn waardevolle hulpmiddelen om dit doel te bereiken. PRRS kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken bij gelten en zeugen en is vaak medeveroorzaker van luchtweginfecties van het varken aan met name de luchtwegen. Hierdoor kunnen jonge biggen al op jonge leeftijd te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Het virus tast namelijk het afweersysteem van het varken aan.

Kijk hier voor meer PRRS-informatie


Monitoring van het veldvirus en het vaccinvirus is daarom van belang om inzicht te krijgen in de PRRS-status op uw bedrijf. Voor de monitoring van het veldvirus zijn er testen beschikbaar die onderscheid maken tussen het veldvirus en het vaccin-virus. Een vleesvarkenshouder is gebaat bij biggen die vrij zijn van het PRRS-virus en daarnaast door vaccinatie goed beschermd zijn tot aan de slacht. Hierdoor kunnen de biggen de beste start maken en als vleesvarken een topprestatie neerzetten.

Varkenshandelaar Guus Hoefnagels (Interporc BV) vertelt er hieronder meer over:

MM-16563

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer