Denen+vrezen+stijging+antibioticagebruik
Nieuws
© Varkens Archief

Denen vrezen stijging antibioticagebruik

Deense varkenshouders hebben in 2021 het antibioticagebruik weten te verlagen ten opzichte van 2020. Maar voor 2022 vrezen ze meer antibiotica in te moeten zetten. Nieuwe EU-regels en het verbod op medicinaal zink gaan een negatief effect hebben.

De totale hoeveelheid werkzame stof kwam vorig jaar 2,7 procent lager uit dan in 2020 en het aantal dierdagdoseringen nam 7,6 procent af. Dat verschil in het reductiepercentage komt door het groter aantal varkens in Denemarken in 2021 ten opzichte van 2020. Het aantal doses per geproduceerd varken is ten opzichte van 2009 gedaald met 38,9 procent. In dat jaar werd het gele kaartsysteem in Denemarken ingevoerd om de inzet van antibiotica terug te dringen.

De autoriteiten gebruiken echter de data van de totale hoeveelheid ingezette werkzame stof in de varkenshouderij. In 2021 is dan ten opzichte van 2009 het aantal kilo's werkzame stof met 30,4 procent afgenomen. Om de resultaten van jaar op jaar goed te kunnen vergelijken, is de berekening van doses antibiotica per afgeleverd varken de beste manier. Dat vindt afdeling varkenshouderij van het Deense onafhankelijke kennis- en onderzoeksinstituut Seges.

Donkere wolken

Voor 2022 pakken zich donkere wolken samen boven de Deense varkenshouderij en het gebruik van antibiotica. Experts verwachten dat de dalende trend in het gebruik van antibiotica wordt omgebogen naar een stijgende. De per 1 januari geldende nieuwe EU-regels voor het gebruik van diergeneesmiddelen kunnen daar een oorzaak van zijn.

In Denemarken wordt een behandeling meestal stopgezet op het moment dat het varken geen ziektesymptomen meer vertoont en in overleg met de praktiserend dierenarts. Maatwerk op het varkensbedrijf dus en dat kan afwijken van de dosering en de behandelperiode op de bijsluiter van een diergeneesmiddel.

Scandinavisch model

In de praktijk betekent dit volgens Seges dat de EU geen rekening houdt met het gemeenschappelijke Scandinavische model, waar de nadruk ligt op het gebruik van zo min mogelijk antibiotica, maar zoveel als nodig. Daarbij komt dat het vanaf juni niet meer is toegestaan om medicinaal zink te gebruiken bij met name gespeende biggen. Waarschijnlijk zal deze maatregel, die in de hele EU gaat gelden, tot een toename van het antibioticagebruik leiden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer