Onderzoek+in+Finland+naar+welzijnseisen+en+genetica
Nieuws
© HKScan

Onderzoek in Finland naar welzijnseisen en genetica

Op een onderzoeksbedrijf in Finland worden welzijnseisen gekoppeld aan genetica en bedrijfsvoering. Het bedrijf is ingericht op toekomstige welzijnseisen. Vervolgens wordt onder die omstandigheden gezocht naar de optimale mix van genetica en prestaties.

De Finse integratie HKScan, Topigs Norsvin en Royal Agrifirm Group hebben de onderzoeksboerderij in Finland opgezet. Doel van de samenwerking is best practices te ontwikkelen voor dierenwelzijn, milieu-impact, rendement en karkaskwaliteit.

HKScan is een integratie met 250 bedrijven, 24.000 zeugen en een jaarproductie van 700.000 vleesvarkens. In Finland heeft HKScan een marktaandeel van 30 procent. De integratie werkt met TN70-zeugen, die worden gekruist met een Norsvin Duroc-beer.

Optimaliseren binnen de keten

Het bedrijf zocht de samenwerking met Topigs Norsvin en Agrifirm – die via dochter NuScience premixen en samenstellingen levert aan verschillende deelnemers van HKScan – om de resultaten binnen de keten te optimaliseren.

De onderzoeksboerderij is van integratielid Varjola. Die bouwde een nieuwe zeugenstal die voldoet aan de eisen die per 2028 in Finland van kracht worden. Bij die eisen horen vrijloopkraamhokken, maar bijvoorbeeld ook dat zeugen los lopen in de dekstal met 3 vierkante meter per dier. Zij mogen alleen tijdens het dekken worden gefixeerd.

Data-analyse

Op het bedrijf worden in eerste instantie veel data verzameld. Topigs Norsvin en Agrifirm leggen met de analyse daarvan de relatie tussen genetica en prestaties. De uitkomsten vormen de basis voor adviezen op gebied van onder andere voeding, vruchtbaarheidsmanagement en fokkerij management.

Geert Venner, binnen Topigs Norsvin verantwoordelijk voor de technische ondersteuning wereldwijd spreekt over een 'brede aanpak, waarmee meer resultaat is te halen'. Die ervaring hebben beide bedrijven met elkaar in Nederland en China, waar ze partner zijn in het Research Test & Trainingscentre.

'Van het demobedrijf moet een vliegwielfunctie uitgaan voor de hele integratie', merkt Venner op. Het onderzoek moet bijdragen aan meer dierenwelzijn, een optimale karkaskwaliteit, een hoger rendement voor de hele integratie en een lagere milieu-impact. 'De CO2-footprint bijvoorbeeld is in Finland een belangrijk issue. De retail stelt daar scherpe eisen aan.'

Varkenshouderij van de toekomst

Scandinavische landen worden vaak als voorbeeld genoemd voor de varkenshouderij van de toekomst. Om die reden wordt het kernfokbedrijf Innova dat Topigs Norsvin bouwt in het Canada uitgerust met vrijloopkraamhokken.

'Onze genetica en adviezen moeten passen bij de houderijsystemen van de toekomst', licht Venner toe. Hij zegt dat het project samen met HKscan inzichten oplevert waarmee ook Nederlandse varkenshouders hun voordeel kunnen doen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer