Algoritme+zet+geknor+om+in+emoties
Nieuws
© Twan Wiermans

Algoritme zet geknor om in emoties

Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben een algoritme ontwikkeld om varkensgeluiden te ontcijferen. Ze spreken over een akoestische handtekening waarmee het dierenwelzijn kan worden bewaakt.

'We hebben het algoritme getraind om het gegrom van varkens te decoderen', zegt Elodie Briefer, expert in communicatie van dieren bij de Universiteit van Kopenhagen. Om het algoritme te kunnen ontwikkelen, trainden de onderzoekers een neutrale groep mensen die 7.414 verschillende geluiden van meer dan vierhonderd varkens beoordeelden. Zij werden daarbij ondersteund met audio-opnames en gedragsgegevens van varkens vanaf de geboorte tot aan de dood.

Met kunstmatige intelligentie kunnen signalen als knorren, snuffelen, grommen en gillen worden omgezet in emoties. Kunstmatige intelligentie kan volens de onderzoekers helpen om het fysieke, maar ook het mentale welzijn te bewaken en de weg vrij te maken voor een betere behandeling van vee op boerderijen en elders. 'Nu hebben we nog iemand nodig die het algoritme wil doorontwikkelen tot een app waarmee boeren het welzijn van hun dieren kunnen bewaken', zegt Briefer.

De wetenschappers beschrijven in het tijdschrift Scientific Reports hoe ze de kunstmatige intelligentie gebruikten om de akoestische handtekeningen van 7.414 varkensoproepen van meer dan vierhonderd dieren te analyseren. De meeste opnames waren afkomstig van boerderijen, maar er zijn ook geluiden gebruikt uit onderzoek waar varkens speelgoed, voedsel en onbekende voorwerpen kregen om rond te neuzen en te verkennen.

Hoge pieptonen

De onderzoekers ontdekten dat er meer hoge pieptonen waren in negatieve situaties. Ondertussen werden laag knorren en blaffen over de hele linie gehoord, ongeacht de situatie. Kort gegrom was over het algemeen een goed teken van tevredenheid bij het varken. 'Er zijn duidelijke verschillen in het geluid dat varkens maken, als we kijken naar positieve en negatieve situaties', stelt Briefer. In positieve situaties zijn de 'gesprekken' veel korter, met kleine schommelingen in de geluidsgolven.

Volgens de wetenschappers classificeerde het algoritme 92 procent van de oproepen goed als positieve of negatieve emoties. Dierenwelzijn is nu nog vaak gericht op de fysieke gezondheid van varkens, stellen Briefer en haar collega's. Zij zijn ervan overtuigd dat hun algoritme ook de weg kan effenen voor nieuwe geautomatiseerde systemen in de veehouderij om het mentale welzijn van dieren te beoordelen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer