Onderzoekers+ontwikkelen+tool+om+staartbijten+te+voorspellen
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Onderzoekers ontwikkelen tool om staartbijten te voorspellen

Onderzoekers van KU Leuven werken aan een tool die via cameratoezicht staartbijten bij varkens voorspelt, als onderdeel van het Europese project TailBiteAdvice.

De ontwikkeling van de tool is een samenwerking tussen België (KU Leuven), Ierland (Teagasc) en Denemarken (Aarhus Universiteit).

De aanpak van staartbijten en ander bijtgedrag heeft hoge prioriteit in de Europese Unie. Het is een belangrijk welzijns- en ethisch probleem en zorgt voor economische schade. Daarnaast staat dit het houden van varkens met ongecoupeerde staarten in de weg.

Bijtgedrag is een multifactorieel probleem en houdt volgens professor Thomas Norton van KU Leuven vaak verband met het effect van verveling en meerdere stressfactoren op het gedrag van varkens. Denk aan de beschikbaarheid van voer, klimaatproblemen en de gezondheidsstatus. 'Door de vele mogelijke oorzaken is het voor de varkenshouder moeilijk te voorspellen wanneer zich een uitbraak zal voordoen en te bepalen waarom die heeft plaatsgevonden.'

Het herkennen van bijtgedrag hangt vooral af van de waarneming van de varkenshouder of eventueel bewaking met camera's, maar dat is tijdrovend. Het gebruik van algoritmes die de informatie vanuit de camera's vertalen naar een advies, verbeteren het waarnemen van bijtgedrag en verhogen zo het dierenwelzijn.

Tijdig ingrijpen

Bij gespeende biggen op een demonstratiebedrijf in Ierland is het gedrag vastgelegd met goedkope 2D-camera's. Gekeken is naar staartbijten, interactie, drinkgedrag, eetgedrag en agressief gedrag. Binnen het project worden algoritmes ontwikkeld die op basis van deze gedragingen aangeven wanneer het risico bestaat dat de varkens agressief bijtgedrag gaan vertonen, zodat de varkenshouder tijdig kan ingrijpen.

Tijdens het onderzoek op het Deense onderzoeksinstituut in Foulum zal volgens onderzoeker Mona Larsen het bijtgedrag expres worden opgewekt, doordat er bijvoorbeeld te weinig hokverrijking is of competitie rond voer en water. Daarbij worden ook de andere risicofactoren als klimaat, gezondheidsstatus en hygiëne meegenomen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer