Itali%C3%AB+gaat+preventief+ruimen+om+varkenspest+te+stoppen
Nieuws
© outdooralabama.com

Italië gaat preventief ruimen om varkenspest te stoppen

Om uitbraken van Afrikaanse varkenspest een halt toe te roepen, gaat Italië over tot preventieve ruiming in de regio's Piëmonte en Ligurië. Daarnaast blijft men zoeken naar kadavers van besmette wilde zwijnen.

Het directoraat-generaal van de Diergezondheid van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid maakte de aanpak van de Afrikaanse varkenspest-uitbraken op 18 januari bekend. In de 114 gemeenten van het getroffen gebied in Piëmonte en Ligurië worden als eerste alle bedrijven geruimd die wilde zwijnen of met varkens gekruiste zwijnen buiten houden. Deze bedrijven mogen dan minimaal het komende half jaar niet meer herbevolken.

Daarnaast worden ook alle familiebedrijven en vervolgens de commerciële bedrijven met varkens geruimd. Ook deze krijgen te maken met een verbod op herbevolking voor minimaal zes maanden. De geruimde zwijnen en varkens worden onderzocht op Afrikaanse varkenspest.

29 besmettingen

Het zoeken naar kadavers van wilde zwijnen wordt door de Italianen nu systematisch aangepakt door telkens een gebied van 1 bij 1 kilometer af te zoeken. Er waren op 3 februari in totaal 29 besmette kadavers van wilde zwijnen gevonden, veertien in Piëmonte en vijftien in Ligurië.

De Italiaanse regering heeft tot nu toe 50 miljoen euro uitgetrokken voor de door Afrikaanse varkenspest getroffen sector. Daarvan is 15 miljoen euro voor de aanpak van de ziekte en 35 miljoen euro voor de ondersteuning van getroffen varkenshouders en de varkenssector.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer