Loos+alarm+varkenspest+Mexico
Nieuws
© Varkens Archief

Loos alarm varkenspest Mexico

De alarmbellen klonken in Mexico op eerste kerstdag 2021 na het plots sterven van vleesvarkens in de wachtruimte van een slachterij in dat land. Dierenartsen van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling gingen direct op pad en verzamelden monsters. Snel werd duidelijk dat het geen varkenspest was.

Analyses door het nationale diergezondheidslaboratorium in Senasica wezen uit dat de plotselinge sterfte van de bij het slachthuis in Tepic aangevoerde varkens niet het gevolg was van Afrikaanse of Klassieke varkenspest. Die conclusie was een enorme opluchting voor de Mexicaanse varkensproductieketen.

De verdachte situatie wees uit dat lokale overheden bijzondere gezondheidsproblemen bij de varkensslacht inderdaad melden. Het Mexicaanse systeem om snel en goed op een melding van verdenking te reageren, functioneert eveneens goed.

Voorzorgsprincipe

Ondanks die positieve uitslag zijn de 220 aanwezige varkens, die nog geslacht moesten worden, gedood en op een hygiënische manier afgevoerd. De lokale overheid wilde uitsluiten dat het varkensvlees alsnog bij consumenten terechtkwam en dat de nog onbekende ziekteverwekkers zich zouden verspreiden. Na het uitsluiten van varkenspest is verder onderzoek gedaan naar de oorzaak van de plotselinge varkenssterfte.

Die werd 14 januari bekend, de dieren werden geveld door een complex van luchtwegaandoeningen. Ze bleken diverse infectieuze aandoeningen bij zich te dragen, zoals het circovirus type II (PCV2), Mycoplasma hyopneumoniae en Pasteurella multocida (snuffelziekte). Salmonella werd eveneens aangetoond. Een besmetting met die darmbacterie kan in ernstige gevallen leiden tot plotselinge sterfte door koorts boven de 40-41 graden en uitdroging.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer