Varkenshouders+krijgen+geen+financi%C3%ABle+steun+vanuit+EU
Nieuws
© Varkens Archief

Varkenshouders krijgen geen financiële steun vanuit EU

Varkenshouders krijgen voorlopig geen financiële steun vanuit de Europese Unie (EU), bleek maandag tijdens de landbouwraad. Europees Commissaris Janusz Wojciechowski vindt maatregelen op Europees niveau nog te ingewikkeld, laat het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw weten.

Een speciaal landbouwcomité van de Europese Unie, waarin hoge ambtenaren van de lidstaten zitting hebben, moet nu bekijken welke oplossingen voor de crisis in de sector voorhanden zijn.

Tijdens de Europese raad vroeg de Tsjechische landbouwminister Zdenek Nekula aan de Europese Commissie om uitzonderlijke steunmaatregelen. De minister wees daarbij op de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest in combinatie met de verslechterde marktomstandigheden door de verminderde vraag uit China, de gevolgen van de coronapandemie en de toegenomen voeder- en energieprijzen.

Ook de Vlaamse Europarlementariër Tom Vandenkendelaere vroeg eerder al in een brief om directe financiële steun van de Europese Unie voor varkenshouders. LTO Nederland, Producenten Organisatie Varkenshouderij en NAJK riepen Nederlandse Europarlementariërs op zijn brief te ondertekenen.

Veel bijval

Deze vragen om steun kregen bijval van meer dan twintig lidstaten, maar Europees Commissaris Janusz Wojciechowski deed geen toezeggingen. Hij acht maatregelen op Europees niveau ingewikkeld.

'Het overgrote deel van de varkensproductie in Europa is geconcentreerd bij een beperkt aantal producenten', stelt Wojciechowski. 'De uitbraken van Afrikaanse varkenspest leggen met name een druk op de interne Europese markt, doordat derde landen hun grens sluiten voor varkensvlees uit landen waar de dierziekte heerst.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer