De+disruption%2Dmanager
Blog
© Henk Riswick Fotografie

De disruption-manager

Ongeveer een half jaar geleden hoorde ik voor het eerst de term “disruption management” voorbij komen. De disruption-manager binnen een bedrijf is er voor verantwoordelijk om via ontregeling innovatie op gang te brengen. Als normale processen ontregeld worden, vraagt dat om creativiteit, doortastend handelen en snelheid om samen tot goede oplossingen te komen. Het is een bijzondere krachtige manier om als bedrijf te vernieuwen en te verbeteren.

We zijn nu een half jaar verder en blijkt het coronavirus de disruption-manager van de gehele wereld te zijn geworden. Ook in Nederland is dat helaas het geval. We zijn hier natuurlijk nog maar kort onderweg met alle coronamaatregelen, maar het is afschuwelijk om te horen en te zien hoe erg de gezondheidsschade door het virus oploopt. Toch, als je goed kijkt en oplet, zijn ook al veranderingen en innovaties te herkennen.

Een van de opvallendste veranderingen is de waardering voor de vitale beroepen, waaronder natuurlijk de zorg, het onderwijs, maar ook onze sector. Ook het besef “dat wat je van ver haalt ons kwetsbaar maakt” lijkt ineens meer door te dringen. Deze kwetsbaarheid uit zich op vele wijzen, namelijk door eventueel wegvallen van transporten. En de immense contactstructuren van mensen uit verschillende landen. Maar ook de afhankelijkheid van anderen bij tekorten, zoals nu de hygiëne- en beschermingsmiddelen en testen.

Voor ons geldt dat we moeten zorgen voor een vitale en gezonde varkenshouderij en agrarische sector. Gezondheid en monitoring daarvan zal nog belangrijker worden. Maar dat is volgens mij geen probleem, want de kennis is voor handen. Alleen moeten we samenwerken en doorpakken om belangrijke veranderingen door te voeren.

Op dit moment moeten alle zeilen bijgezet worden om de schade van deze corona-uitbraak zo klein mogelijk te houden. Maar ik weet zeker dat wij ons allemaal het jaar 2020 zullen herinneren als het jaar van de grote epidemie én de verandering. Zorg allemaal goed voor jezelf en elkaar.
Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer