Amerikaans+vaccin+tegen+Afrikaanse+varkenspest+lijkt+succesvol
Nieuws
© Varkens Archief

Amerikaans vaccin tegen Afrikaanse varkenspest lijkt succesvol

Een van de in de Verenigde Staten ontwikkeld vaccin tegen Afrikaanse varkenspest is onder commerciële omstandigheden op te kweken. Het blijft dan goed beschermen tegen de besmettelijke dierziekte. Dat maakte de Agricultural Research Service (ARS) donderdag bekend.

Het ARS-onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft al vijf mogelijke vaccins tegen Afrikaanse varkenspest ontwikkeld. Daarnaast heeft het zeven licenties uitgegeven voor de productie van deze mogelijke vaccins. Tot nu toe zijn de vaccins alleen onder laboratoriumomstandigheden geproduceerd en getest.

Het genoemde vaccin is nu onder commerciële omstandigheden vermenigvuldigd en daarna getest. De bescherming tegen het huidige Aziatische type van de Afrikaanse varkenspest is daarbij onderzocht bij zowel Amerikaanse als Europese varkensrassen. Het verzwakte levende vaccin blijkt daarbij effectief om de varkens te beschermen tegen een infectie met Afrikaanse varkenspest.

Goede bescherming

Bij een derde deel van de varkens werd al een goede bescherming bereikt in de tweede week na vaccinatie. Alle varkens bleken beschermd in de vierde week na vaccinatie. 'Het vaccin kan daardoor een goede rol spelen in het onder controle brengen van een uitbraak van Afrikaanse varkenspest', aldus ARS-onderzoeker Douglas Gladue.

Het onderzoek toont ook aan dat het vaccin onder commerciële omstandigheden is te produceren. De onderzoekers gaan nu verder met het onderzoek om te bepalen of het vaccin veilig is en effectief blijft onder commerciële productieomstandigheden. Ze werken daarbij samen met een commerciële partner, Navetco National Veterinary Joint Stock Company in Vietnam.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer