Afrikaanse+varkenspest+steekt+oceaan+over
Nieuws
© Freelancer

Afrikaanse varkenspest steekt oceaan over

De Amerikaanse varkenshouderij ziet Afrikaanse varkenspest (AVP) angstvallig dichtbij komen. Het AVP-virus is namelijk de Atlantische oceaan overgestoken en opgedoken bij twee varkensbedrijven in de Dominicaanse Republiek.

Hoe het AVP-virus op dat eiland is beland is nog niet bekend. De Dominicaanse Republiek kampte al met Klassieke varkenspest.

Het buitenlands diagnostisch laboratorium van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft 28 juli Afrikaanse varkenspest bevestigd in monsters die zijn verzameld bij varkens in de Dominicaanse Republiek. Die monsters zijn verkregen via een bestaand coöperatief toezichtprogramma in dat land. USDA biedt hulp aan de republiek en aan het aangrenzende Haïti om verspreiding van AVP te beperken.

VS biedt hulp

USDA heeft de veiligheidsmaatregelen aangescherpt om te voorkomen dat AVP de Verenigde Staten binnenkomt. Importen van varkensvlees en varkensvleesproducten uit de Dominicaanse Republiek zijn al verboden omdat er Klassieke varkenspest heerst. Ook worden vluchten uit de Dominicaanse Republiek extra geïnspecteerd op reizigers met verboden varkensvleesproducten. Ook het afval van deze vluchten wordt secuur opgeruimd om eventueel overdracht van AVP te voorkomen.

De USDA werkt samenwerken met de Amerikaanse varkensindustrie om te voorkomen dat AVP de VS binnenkomt. AVP vormt geen enkele bedreiging voor de menselijke gezondheid. Het virus kan niet worden overgedragen van varkens op mensen en de voedselveiligheid is niet in het geding. Consumenten kunnen goed bereid varkensvlees veilig eten.

Mexico

Naar aanleiding van de AVP-ontdekking in Dominicaanse Republiek heeft het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling in Mexico opdracht gegeven voor de versterking van de eerste sanitaire verdedigingsbarrière. Dit betekent dat de diergezondheidsinspecties worden verscherpt in alle havens en luchthavens en aan de grenzen. Reizigers mogen geen producten van varkensvlees en bijproducten het land in brengen. Ook wordt de inspectie van keukens en afval van commerciële schepen, cruiseschepen en vliegtuigen geïntensiveerd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer