EU%2Dverordening+maakt+vergoeding+dierenwelzijn+mogelijk
Nieuws
© Dick van Doorn

EU-verordening maakt vergoeding dierenwelzijn mogelijk

De Europese Commissie maakt prijsafspraken over bovenwettelijke normen mogelijk. Op 6 december heeft de Europese Unie (EU) een nieuwe verordening gepubliceerd die daarvoor ruimte biedt. De verordening versterkt de positie van individuele ondernemers in de keten.

In de EU is antitrustwetgeving van kracht. Die maakte het tot voor kort onmogelijk om bijvoorbeeld in ketenverband contractvoorwaarden en prijsafspraken te maken over de verdeling van de meerkosten in de keten. Die kosten kwamen vaak nog eenzijdig te liggen bij de primaire producent.

De nieuwe verordening die 2 december is aangenomen, brengt daarin verandering. Op de verordening kan een beroep worden gedaan, als een ondernemer voldoet aan een van de drie duurzaamheidsnormen die de EU daarvoor heeft geformuleerd.

Diergezondheid

De eerste betreft milieudoelen zoals klimaatbescherming of duurzame bescherming van landschappen, water en bodem. Ook bovenwettelijke normen die te maken hebben met diergezondheid en dierenwelzijn vallen onder de verordening, evenals als normen met betrekking tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De verordening gaat per direct in. Individuele gevallen kunnen pas vanaf 2023 ter beoordeling worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Tot die tijd moeten primaire producenten varen op hun eigen beoordeling.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer