Hokverrijking+niet+altijd+in+orde+bij+NVWA%2Dinspectie
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Hokverrijking niet altijd in orde bij NVWA-inspectie

Hokverrijking die niet aan alle eisen voldoet. Dat is de belangrijkste tekortkoming die de NVWA in 2020 heeft vastgesteld bij de uitgevoerde inspecties op varkensbedrijven. Vanwege de coronamaatregelen zijn maar 62 bedrijven bezocht, waarvan een deel select en een deel aselect.

De meest voorkomende tekortkoming die de NVWA-inspecteur vaststelde, betrof de hokverrijking. Dit was negentien keer niet in orde. Ook het verstrekken van nestmateriaal aan zeugen en gelten en het beperken van agressie in groepen varkens door stro of ander materiaal te verstrekken, blijven punten van aandacht. De brochure Hokverrijking legt deze eisen nader uit.

Op de negentien bedrijven waar de hokverrijking niet akkoord was, werd voornamelijk geconstateerd dat het aanwezige materiaal niet wroetbaar, eetbaar of afbreekbaar was. Ook de eigenschappen vernieuwend en beschikbaar ontbraken diverse malen. Er zijn dertien rapporten van bevindingen, drie processen-verbaal en vijf schriftelijke waarschuwingen opgemaakt.

Geen nestmateriaal

Andere tekortkomingen betroffen het niet verstrekken van nestmateriaal aan zeugen en gelten in de laatste week voor werpen. Dat gebeurde op zeven bedrijven niet. Daarnaast gaven drie bedrijven aan dat dit niet kon vanwege het mengmestsysteem, maar de inspecteur was daarmee niet akkoord.

Het verstrekken van stro of ander materiaal om agressie te beperken, werd zes keer niet uitgevoerd. En op zes bedrijven werden zieke of gewonde varkens niet goed verzorgd. Op zes bedrijven was de lichtintensiteit niet minimaal 40 Lux en op zes bedrijven werd niet permanent vers water verstrekt. Op vijf bedrijven hadden de beren geen strooisel op de dichte vloer.

Bij herinspectie van 49 bedrijven was de situatie op 38 bedrijven akkoord, op elf bedrijven niet. Daarvan kregen er twee een bestuurlijke boete, vier een proces verbaal en tien een bestuurlijke maatregel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer