Pork%2Ebe+verenigt+Belgische+varkensketen
Nieuws
© Varkens Archief

Pork.be verenigt Belgische varkensketen

De crisis waarin de Belgische varkenssector zich bevindt, heeft geleid tot de oprichting van brancheorganisatie Pork.be. Twee Belgische boerenorganisaties, de voerbranche en de vleessector hebben 3 december de oprichtingsakte ondertekend. Samen willen ze een duurzame toekomststrategie voor de varkenssector uitstippelen, meldt vilt.be.

Een combinatie van handelsbeperkingen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest, marktverstoringen door de coronacrisis en de sterk gestegen grondstoffenprijzen leiden tot zware verliezen in de hele Belgische varkenssector. Al maanden trekken de Vlaamse varkenshouders volgens vilt.be hierover aan de bel.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), de Boerenbond, de Belgian Feed Association (BFA) en de Federatie van het Belgisch Vlees (Febev) gaven half oktober aan samen een nieuwe brancheorganisatie te willen oprichten. Voorzitter daarvan is Filip Fontaine, algemeen directeur van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam).

Onderscheidend maken

Fontaine wil een bijdrage leveren aan de zelfsturing en het bewustzijn van de Belgische varkenssector. 'Als de hele sector erin slaagt om een strategie te ontwikkelen die het Belgisch varkensvlees in binnen- en buitenland onderscheidend kan maken, dan wordt iedereen daar beter van: de varkenshouders, de slachterijen en de vleesverwerkende bedrijven.'

Via de nieuwe brancheorganisatie pork.be verwachten de leden de varkenssector robuuster te maken. Werkgroepen buigen zich over transparantie in de keten, macro-economische modellen voor de toekomst en het instrumentarium dat een brancheorganisatie ter beschikking staat.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits is tevreden met de oprichting van Pork.be, meldt hij op vilt.be. Dit is volgens haar een belangrijke stap in de richting van een weerbare varkenssector. 'Het is belangrijk dat alle partners rond de tafel aan een duurzaam toekomstverhaal schrijven waarin kwaliteit, meerwaardecreatie en evenwaardigheid tussen de schakels centraal staan.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer