Gecontroleerde+groei+Duitse+strovarkens
Nieuws
© Veroniek Clerx

Gecontroleerde groei Duitse strovarkens

De Zuidbeierse producentenvereniging Erzeugergemeinschaft Südbayern, supermarkt Edeka Südbayern en vleesverwerker Vion verhogen de productie van hun 'strovarken' met 50 procent. Die gaat van 500 naar 750 conceptvarkens per week.

Onderscheidend aan dit varkensvleesprogramma dat in 2019 werd gelanceerd, is dat de varkens beschikking hebben over stro of strooisel op basis van stro. Daarnaast hebben vleesvarkens tot 40 procent meer ruimte dan hun soortgenoten in conventionele stallen. Verder krijgen ze voer waarbij geen genetisch gemodificeerde grondstoffen in het voer zijn verwerkt.

Omdat de vraag naar het vlees van strovarkens is toegenomen, kunnen meer varkenshouders deelnemen aan het concept. Omdat de samenwerkende partijen vraag en aanbod in balans willen houden, werken ze aan een gecontroleerde groei. De uitbreiding van 500 naar 750 slachtrijpe varkens per week is procentueel fors, maar in absolute zin beperkt.

Permanente ondergrens kiloprijs

General manager André Geven van Vion in Landshut: 'Wat betreft de marktontwikkelingen in de conventionele varkenshouderij, is het voor onze boeren in de regio zeker interessant om dit systeem te onderzoeken.'

Zo geldt er voor de achttien huidige deelnemers een permanente ondergrens van de prijs van 1,45 euro per kilo. Daarnaast is er een streek-, stro- en dierenwelzijnstoeslag van 40 euro per geleverd varken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer