Varkenspest+houdt+huis+in+Oost%2DEuropa
Nieuws
© Varkens Archief

Varkenspest houdt huis in Oost-Europa

De Afrikaanse varkenspest lijkt in Oost-Europa niet te stoppen. In Duitsland zijn sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020 al 2.110 besmette wilde zwijnen gevonden. In Polen zijn dit jaar al 101 varkensbedrijven getroffen door de besmettelijke ziekte.

In de Duitse deelstaat Brandenburg zijn zeven kerngebieden met besmette wilde zwijnen en in deelstaat Saksen is er een groot besmet gebied. Er worden in Oost-Duitsland nog steeds nieuwe besmette zwijnen aangetroffen. Maar dan vooral dicht bij de grens met Polen en steeds minder in de kerngebieden.

Met name in de vier kerngebieden, waar een dubbel hekwerk met daartussen een witte zone is, worden nauwelijks nog besmette dieren gevonden. Dat waren er in augustus vijf. Vandaar ook dat Brandenburg nu bezig is om langs de hele 255 kilometer lange grens met Polen een dubbel hekwerk te plaatsen.

Dubbel hekwerk

Dat dubbele hekwerk moet liefst nog dit jaar klaar zijn. Pas dan is de voortdurende migratie van besmette zwijnen vanuit Polen tot staan te brengen en kan Duitsland werken aan het weer vrij worden van Afrikaanse varkenspest. In Polen loopt het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij varkens en wilde zwijnen nog steeds flink op.

Er zijn al 103 uitbraken dit jaar, vooral op backyard- en kleine varkensbedrijven. Daarmee zijn er nu al net zoveel uitbraken als in heel 2020. Bij de wilde zwijnen zijn er volgens het Europese registratie systeem Animal Disease Information System (ADIS) 2.196 uitbraken vastgesteld.

Backyardbedrijven

Volgens ADIS is het aantal uitbraken bij gehouden varkens in Roemenië nog veel hoger dan in Polen. Daar zijn nu al 1.213 uitbraken van Afrikaanse varkenspest op vooral backyardbedrijven vastgesteld. Bij de wilde zwijnen zijn er in dat land 864 besmettingen gevonden. Hongarije is met 2.505 uitbraken koploper met het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer