German+Meat%3A+export+onmisbaar+voor+optimale+verwaarding+varkens
Nieuws
© Twan Wiermans

German Meat: export onmisbaar voor optimale verwaarding varkens

Minder varkens en daardoor minder afhankelijk van export. De roep daarom klinkt onder Duitse varkenshouders steeds luider. Maar Steffen Reiter van de Duitse exportorganisatie German Meat gelooft daar niet in. Voor een optimale verwaarding kan de Duitse varkenshouderij niet zonder export, zegt hij in het Duitse blad Topagrar.

De varkensvleesprijzen zijn historisch laag. In Europa zijn in het eerste halfjaar van 2021 meer en zwaardere varkens geslacht, terwijl de vraag vanuit Azië kleiner is dan voorgaande jaren en er deze zomer niet echt sprake was van barbecueweer. Daar komt voor Duitse varkenshouders bij dat Afrikaanse varkenspest de afzetmogelijkheden van Duits varkensvlees drastisch inperkt.

De Duitse export naar derde landen en de Europese Unie nam met 4,3 procent af tot 1,37 miljoen ton. De exportwaarde daalde met 28 procent, constateert Reiter. 'Kunnen bijproducten in derde landen als delicatesse op de markt worden gebracht, dan levert dat 25 euro per varken extra op. Dat mis je nu.'

Regionalisering

Sommige derde landen hebben regionalisering erkend, zodat alleen vlees uit de door Afrikaanse varkenspest getroffen gebieden wordt uitgesloten. Duitsland kon daardoor de leveringen naar Hongkong, Vietnam en Thailand uitbreiden. 'Maar dat is geen vervanging voor zakendoen in China', zegt Reiter. Hij benadrukt daarom het belang van onderhandelingen over regionalisering. 'Ook met Afrikaanse varkenspest in het land is er veel mogelijk.'

De varkensvleesproductie in Duitsland staat onder druk, maar zelfs als er minder wordt geproduceerd, zal Duitsland blijven exporteren, stelt Reiter. 'Het gaat altijd om de best mogelijke marketing van alle onderdelen en kwaliteiten. Hiervoor hebben we derde landen en EU-landen nodig.'

China

In China zijn de prijzen voor varkensvlees gekelderd en is er een overaanbod aan varkensvlees. Maar Reiter is ervan overtuigd dat China grote hoeveelheden blijft importeren. Alleen al in juli ging meer dan 400.000 ton varkensvlees van Duitsland naar dat Aziatische land. In 2017, voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP), leverde Duitsland bijna 360.000 ton varkensvlees aan China. 'Dit laat zien hoe groot het potentieel is, zelfs in normale jaren. Het is essentieel dat Duitsland dit potentieel in de toekomst weer kan benutten', meent Reiter.

Zijn overtuiging is dat de AVP-crisis in Azië nog lang niet voorbij is en dat de vraag naar varkensvlees uit die landen nog wel een tijd aanhoudt. De Duitse zelfvoorzieningsgraad ligt op 125 procent. Die van Denemarken (621 procent), Nederland (335 procent), Spanje (205 procent) en België (247 procent) ligt hoger. Als Duitsland de zelfvoorzieningsgraad terugbrengt naar 100 procent, dan is dat land volgens Reiter voor de verwaarding van oren, staarten en levers afhankelijk van export.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer