Gesteggel+over+bouw+vast+zwijnenhek+Polen
Nieuws
© Varkens Archief

Gesteggel over bouw vast zwijnenhek Polen

De Duitse bondsregering heeft opnieuw bij Polen de vraag neergelegd om een vast hekwerk aan Poolse zijde van de grens te maken. Volgens staatssecretaris van Landbouw Beast Kusch weigeren de Polen nog steeds, ondanks toegezegde Duitse hulp.

Al voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland en ook daarna heeft de Duitse regering aan Polen gevraagd om gezamenlijk een dubbel hekwerk op de Duits-Poolse grens te bouwen. Daartussen moet dan een witte zone komen vrij van wilde zwijnen. De opmars van Afrikaanse varkenspest naar West-Europa is dan tot staan te brengen. Deelstaat Brandenburg is al gestart met de bouw van een een tweede vast wildezwijnenwerend hekwerk aan Duitse zijde. Deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren gaat daar ook mee aan de slag.

Drielandenoverleg

In het drielandenoverleg tussen Duitsland, Polen en Tsjechië heeft de Duitse bondsregering heeft Polen opnieuw gevraagd om ook aan Poolse zijde een vast hekwerk te bouwen, zodat er maar liefst drie hekwerken op de grens komen. Duitsland heeft opnieuw aangeboden om die bouw met mankracht, materiaal en hekwerk te ondersteunen maar krijgt bij Polen nog niet de handen op elkaar.

De Duitse bondsregering heeft bij de EU steun gevraagd voor de bouw van het preventieve hekwerk op de Duits-Poolse grens. Die steun komt er nog niet. Europa heeft wel de bouw van de vaste hekwerken rondom de besmette gebieden gesteund met 9 miljoen euro. Deelstaat Brandenburg heeft inmiddels al 40 miljoen euro uitgegeven aan de bouw van vaste hekwerken.

AVP-besmettingen lopen op

Het aantal besmettingen met Afrikaanse varkenspest blijft inmiddels aan beide zijden van de Duits-Poolse grens maar oplopen. In Duitsland zijn sinds de eerst uitbraak op 10 september vorig jaar 2.216 besmette wilde zwijnen, waarvan 1.803 dit jaar, gevonden. In Polen zijn er in 2020 4.070 uitbraken gevonden bij wilde zwijnen. Dit jaar staat de teller opl 2.212 uitbraken gevonden bij wilde zwijnen en al 105 bij gehouden varkens, dat zijn er 2 meer dan vorig jaar..

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer