Big+Dutchman+en+Br%C3%B6ring+bouwen+onderzoeksstal+in+Duitsland
Nieuws
© Varkens.nl

Big Dutchman en Bröring bouwen onderzoeksstal in Duitsland

Stalinrichter Big Dutchman en voerfabrikant Bröring bouwen een onderzoeksstal in de Duitse stad Dinklage. Ze steken 2,3 miljoen euro in stal 'Havito' waar houderij- en voeronderzoek zal plaatsvinden. Waarschijnlijk wordt de stal in de tweede helft van 2022 in gebruik genomen.

In de Havito-stal wordt gewerkt met een gesloten systeem volgens het birth-to-finish-principe. Daarbij blijven de biggen die in de Havito-stal worden geboren bij hun broer of zus tot ze slachtrijp zijn. Ze worden niet verplaatst of gemengd met andere biggen. Bröring en Big Dutchmann rekenen op voordelen op het gebied van hygiëne en antistress in de vorm van diergezondheid en productie.

In de Havito-stal staat dierenwelzijn centraal. Het drievoudig gebruik van het hok moet niet alleen de zeug voldoende ruimte en beweging bieden, maar ook de biggen en vleesvarkens. De dieren krijgen tot 40 procent meer ruimte. Het stalsysteem voorziet ook in strooiselgebieden, zodat de varkens hun natuurlijke wroetinstinct kunnen nastreven.

Het gebruik van een nieuwe mestafvoer met feces-urinescheiding moet onder meer zorgen voor een lagere ammoniakemissie in de afvoerlucht en een betere stallucht. In de Havito-stal worden verder nieuwe voerconcepten getest om de fosfor- en stikstofuitscheiding door varkens te verminderen en het milieu te ontlasten. Een bezoekersruimte moet ook geïnteresseerde groepen en boeren inzicht geven in de huisvestingssystemen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer