Nieuwe+uniformeringsafspraken+in+2022
Nieuws
© Varkens Archief

Nieuwe uniformeringsafspraken in 2022

De uniformeringsafspraken varkenshouderij worden herzien. Dit gebeurt in opdracht van de Producenten Organisatie Varkenshouderij met financiering door Stichting Informatievoorziening Varkenshouderij (Siva). De nieuwe afspraken worden eind dit jaar opgeleverd en in 2022 geïmplementeerd in de managementprogramma's.

Om vleesvarkensbedrijven onderling met elkaar te kunnen vergelijken, wordt het groeitraject gestandaardiseerd. De laatste herziening van dat rekenmodel dateert van 2012. Sindsdien is er in de varkenshouderij veel veranderd. Het opleggewicht van biggen ligt nog steeds rond gemiddeld 25 kilo, maar de aflevergewichten stegen met een kilo of 8, waardoor het levend eindgewicht steeg van 118,5 naar bijna 125 kilo.

'Het traject waarover wordt gecorrigeerd, is daardoor langer geworden en de effecten van minder juiste aannames groter', zegt Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij. Hij stelde in maart de kwestie om de rekenregels te herzien aan de orde.

Verschillen in voeropname

Als het aan Bekker ligt, wordt bijvoorbeeld de voeropname in de eindfase vanaf 117 kilo een variabele die het bedrijf zelf invult. In de praktijk zijn er tussen bedrijven namelijk grote verschillen in de voeropname in de eindfase.

De laatste kilo's groei kosten meer voer dan waarmee nu bij de gecorrigeerde cijfers wordt gerekend. Een ander punt waarin de nieuwe uniformeringsafspraken varkenshouderij moeten voorzien, is de diversiteit in genetica onder vleesvarkens.

Behoeften van nu

'De hele set kengetallen houden we tegen het licht. Dat wat is verouderd, gaat eruit en er worden nieuwe toegevoegd die aansluiten bij de behoeften van nu', licht Conny Graumans van Agroconnect toe. Agroconnect verenigt partijen en beheert dit type sectorafspraken. Ook varkenshouders kijken en denken mee tijdens het project.

Als voorbeeld noemt Graumans kritische prestatie-indicatoren en waardes om te benchmarken. De herziening moet een vleesvarkenshouder meer informatie en inzicht geven in de bedrijfseigen ontwikkeling. Bekker: 'Een vleesvarkenshouder kan dan bijvoorbeeld op basis van de groei en voederconversie in de afwijkende trajecten beoordelen of die fase voor zijn bedrijf economisch nog wel interessant is of niet.'

De herziene uniformeringsafspraken worden eind dit jaar opgeleverd. Daarna worden ze geïmplementeerd in de managementprogramma's van veevoerbedrijven, boekhoudkantoren en bedrijfsadviseurs. Graumans verwacht dat vleesvarkenshouders in 2022 met de nieuwe afspraken te maken krijgen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer