Overschot+Britse+varkens+door+tekort+arbeidskrachten
Nieuws
© Danish Crown

Overschot Britse varkens door tekort arbeidskrachten

In Groot-Brittannië is er een stuwmeer aan vleesvarkens aan het ontstaan door een tekort aan medewerkers in de slachterijen. Volgens de Britse National Pig Association (NPA) is er al een overschot van 70.000 varkens en groeit dit wekelijks met 15.000 varkens.

Het probleem wordt veroorzaakt doordat Oost-Europese arbeidsmigranten na de brexit uit Groot-Brittannië zijn vertrokken en doordat ze tijdens de coronapandemie niet zijn teruggekeerd. Een probleem waar de hele Britse agrarische sector mee kampt. De Britten vrezen hierdoor onder andere dat ze straks met kerst geen kalkoenen kunnen eten.

De afgelopen weken hebben de grote varkensslachterijen hun capaciteit met 25 procent verminderd, vooral omdat er in de verwerking van het vlees een tekort is aan arbeidskrachten. 'Hierdoor bestaat de kans dat varkensbedrijven te maken krijgen met een ruimtetekort en gezonde dieren moeten worden gedood. Een worstcasescenario', zegt directeur Zoe Davies van de NPA.

Arbeidsmigranten nodig

De NPA en het samenwerkingsverband van de pluimveeslachterijen leggen nu dan ook veel druk op de Britse regering neer om direct maatregelen te nemen. Het moet weer mogelijk worden dat arbeidsmigranten op korte termijn naar Groot-Brittannië komen. Want er zijn onvoldoende arbeidskrachten in het land zelf beschikbaar. Ze zijn onvoldoende geschoold voor het werk in de vleesverwerking of ze wonen eenvoudigweg te ver weg.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer