Duitse+vleesproductie+daalt+eerste+halfjaar+met+1%2C7+procent
Nieuws
© Henk Riswick

Duitse vleesproductie daalt eerste halfjaar met 1,7 procent

De Duitse vleesproductie is in het eerste halfjaar van 2021 in vergelijking met 2020 met 1,7 procent (64.500 ton) gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het Federaal Bureau voor de Statistiek heeft gepubliceerd voor varkens, runderen, pluimvee, schapen en paarden.

In de eerste helft van 2021 werd 2,5 miljoen ton varkensvlees geproduceerd. Dat is 1,2 procent (-31.500 ton) minder dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Opvallend noemt het statisch bureau de ontwikkeling van het gemiddelde slachtgewicht per varken.

In 2019 bedroeg het gemiddelde gewicht van geslachte varkens 95,6 kilo. In november en december 2020 steeg dat fors en bereikte in januari 2021 een piek met 99 kilo per geslacht varken. Sindsdien zijn de slachtgewichten weer gedaald tot 96,6 kilo per dier in juni 2021.

Capaciteitsvermindering

Belangrijkste oorzaak voor de stijging wordt de tijdelijke sluiting of capaciteitsvermindering van de slachthuizen als gevolg van de coronacrisis genoemd. Varkens bleven daardoor langer op stal en werden pas later dan gebruikelijk geslacht.

Het geproduceerde volume pluimveevlees daalde in de eerste helft van 2021 veel sterker dan de productie van varkensvlees en rundvlees. De afname ten opzichte van 2020 was 3,5 procent (-28.400 ton) naar 773.400 ton. De rundvleesproductie daalde in de eerste helft van 2021 met 1 procent tot 518.000 ton (-5.100 ton) vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Varkensvleesproductie

Varkensvlees maakt al jaren het grootste deel uit van de vleesproductie in Duitsland. In de eerste helft van 2021 was bijna twee derde (65,9 procent) van het geproduceerde vlees afkomstig van varkens. Daarna volgden pluimveevlees met een aandeel van 20,2 procent en rundvlees met 13,5 procent.

Het vlees van schapen, geiten en paarden maakte slechts 0,4 procent uit van de totale productie. Een langetermijnvergelijking laat een sterke stijging van de pluimveevleesproductie zien sinds 2000. Terwijl de varkensvleesproductie in deze periode met minder dan een derde (+30 procent) toenam, is de productie van pluimveevlees meer dan verdubbeld (+109 procent).

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer