Lijst+EU%2Dlanden+dubbele+R%26amp%3BO%2Dverplichting+groeit
Nieuws
© Varkens Archief

Lijst EU-landen dubbele R&O-verplichting groeit

Na de uitbraak van Afrikaanse Varkenspest op twee Duitse kleinschalige varkenshouderijen heeft Nederland de regels voor reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen aangescherpt. Met ingang van 16 juli om 19 uur is het verplicht dat middelen voor het vervoer van evenhoevigen, waaronder varkens uit Duitsland, een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) moeten ondergaan.

Geladen vervoermiddelen worden na het lossen op de plaats van bestemming ter plekke gereinigd en ontsmet. Aansluitend vindt een R&O plaats op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats.

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de tweede R&O naar het Interventiebureau Dier van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA houdt toezicht op de naleving van deze wet- en regelgeving.

Acht EU-risicolanden

Met Duitsland groeit de lijst van EU-landen waarbij de tweede R&O-verplichting geldt voor acht landen. Dat zijn naast Duitsland de EU-risicolanden Letland, Roemenië, Litouwen, Polen, Slowakije, Bulgarije en Griekenland. Ook alle vervoersmiddelen van evenhoevigen die in landen buiten de Europese Unie, de derde landen, zijn geweest, moeten een dubbele reiniging en ontsmetting ondergaan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer