Vijfde+Duitse+district+buigt+voor+varkenspest
Nieuws
© Varkens Archief

Vijfde Duitse district buigt voor varkenspest

Hekwerken en de intensieve jacht op wilde zwijnen kunnen de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in de Pools-Duitse grenszone niet tegenhouden. In het district Barmin, grenzend aan de Poolse grens en de noordkant van Berlijn, zijn besmette wilde zwijnen aangetroffen. Dit is het vijfde district in de regio Brandenburg dat nu kampt met de besmettelijke varkensziekte.

In Brandenburg zijn nu vijf districten en de stad Frankfurt aan de Oder getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen. Dat heeft het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) bevestigd. Dat gebeurt nadat op 25 juli een gevonden dood zwijn nabij de Poolse grens in de regio Barmin positief werd getest. Op dezelfde dag werden drie zieke dieren afgeschoten en die bleken ook besmet te zijn met AVP.

Het grensgebied werd eind vorig jaar al bestempeld als bufferzone, omdat op Pools grondgebied met AVP-besmette wilde zwijnen werden aangetroffen. Daarom is onder meer een wildbeschermingshek langs de grens van de deelstaat Brandenburg met Polen gebouwd.

Bouw tweede hekwerk gestart

Dat hek blijkt onvoldoende te zijn geweest om wilde zwijnen uit dat risicogebied te weren. Onlangs is de bouw van een tweede hekwerk gestart. Daar is op 24 juni toe besloten om zo een 'zwijnenvrije' corridor te kunnen creëren tussen Polen en de grensdistricten van Brandenburg.

Intussen groeit de frustratie bij jagers, omdat er een gebrek is aan koelfaciliteiten om gevonden kadavers of afgeschoten wilde zwijnen in op te slaan. Terwijl er juist intensiever gejaagd moet worden, lopen jagers tegen beperkingen aan. Tot dusver zijn in totaal 1.728 AVP-gevallen in Duitsland officieel bevestigd, waarvan drie besmettingen bij gehouden varkens.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer