Afrikaanse+varkenspest+bij+varkens+in+Duitsland
Nieuws
© Twan Wiermans

Afrikaanse varkenspest bij varkens in Duitsland

Er zijn twee uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij varkens in Duitsland vastgesteld. De ene uitbraak is in de regio Märkisch Oderland op een hobbybedrijf met twee varkens. De andere is op een biologisch bedrijf in regio Spree-Neisse met tweehonderd varkens. De dieren op de bedrijven worden gedood en afgevoerd.

De getroffen bedrijven liggen in de bestaande besmette gebieden naast de Duits-Poolse grens. Er komen nu wel extra beschermings- en bewakingszones bij. Voor de export van varkensvlees binnen Europa hebben de nieuwe uitbraken geen effect. Wel kunnen deze uitbraken bij gehouden varkens de export naar derde landen verder bemoeilijken.

De uitbraak bij gehouden varkens is volgens de verantwoordelijke deelstaatminister Ursula Nonnemacher betreurenswaardig. 'Sinds bijna een jaar vechten we tegen de enorm hoge druk van met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen. Er zijn zes kerngebieden omheind waar we de besmette zwijnen zoeken, vangen en opruimen.'

Bioveiligheidsmaatregelen

'Het vaste hek op de grens met Polen is gesloten, maar een uitbraak op een varkensbedrijf was niet uit te sluiten', weet Nonnemacher. De deelstaatminister roept de varkenshouders en zeker de kleine bedrijven op om de bioveiligheidsmaatregelen strikt te handhaven. Dat doet ze om verdere uitbraken op varkensbedrijven te voorkomen. Door de uitbraak bij gehouden varkens is nu een dubbele reiniging en ontsmetting verplicht van veewagens die in Duitsland zijn geweest.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer