Derde+hobbybedrijf+met+Afrikaanse+varkenspest+Duitsland
Nieuws
© Twan Wiermans

Derde hobbybedrijf met Afrikaanse varkenspest Duitsland

Op een hobbyhouderij met vier varkens in Märkisch Oderland is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Dit is de derde uitbraak in Duitsland bij varkens. Het Duitse ministerie van Landbouw dringt opnieuw aan op een goede bioveiligheid en het binnen houden van de varkens uitloop.

Er waren vier varkens aanwezig op het hobbybedrjif. Twee waren er al gestorven en de twee andere zijn gedood. De dieren werden hier wel binnen gehouden. Wel bevind de locatie zich op korte afstand van het andere hobbybedrijfje waar een paar dagen daarvoor Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld. Het bedrijfje was sindsdien geblokkeerd.

Het is nog niet duidelijk hoe de dieren besmet zijn geraakt. Dat wordt nu diepgaand onderzocht, net als bij de andere twee uitbraken deze week.

Landbouwminister Julia Klöckner roept de varkenshouders op om de overdracht van Afrikaanse varkenspest te minimaliseren door een goede bioveiligheid. Dat geldt ook voor de hobbyhouders en varkenshouders met buitenuitloop. Het Friedrich Loeffler Instituut heeft bevestigd dat opstallen de beste maatregel is. Klöckner roept de deelstaten op hierop te handhaven. En er in ieder geval voor te zorgen dat er geen contact kan zijn tussen varkens en wilde zwijnen.

Sinds 10 september vorig jaar zijn in totaal 1.573 besmette wilde zwijnen gevonden in de deelstaten Brandenburg en Saksen.

In Polen zijn er vier uitbraken bij gehouden varkens bij gekomen. Het totale aantal is daar nu 24 uitbraken dit jaar. Details van de laatste 4 uitbraken ontbreken nog.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer