Voerprijzen+en+China+drukken+groei+varkensproductie
Nieuws
© Varkens Archief

Voerprijzen en China drukken groei varkensproductie

In het eerste trimester van dit jaar groeide de Europese varkensvleesproductie met 5 procent ten opzichte van het jaar ervaar. Rabobank verwacht dat in het derde kwartaal de groei van varkensproductie in Europa wordt beperkt door hoge voerkosten. Ook de afnemende vraag naar varkensvlees vanuit China drukt een stempel op de afzet en vleesprijs.

In juni waren de prijzen voor varkensvoer in Nederland 15 procent hoger dan in juni 2020. Rabobank verwacht dat voerprijzen voorlopig op een hoog niveau blijven ondanks de gedaalde graanprijzen op de wereldmarkt. De aanhoudend sterke vraag naar diervoeders zorgt ervoor dat er geen grote prijsdaling in deze energierijke grondstoffen optreedt. Daarnaast hebben weersomstandigheden invloed op de oogst en prijzen.

Export in lastiger vaarwater

Naast de hogere productiekosten door de belangrijke kostenpost voer komt de afzet van varkensvlees in een lastiger vaarwater. De export vanuit de EU met name naar China staat onder druk. Na een exportstijging in het eerste kwartaal van 16 procent daalde de export in april met 8 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2020. In het tweede kwartaal van dit jaar lag de varkensvleesproductie in China ruim 35 procent hoger dan in 2020. Hierdoor en door de voorraad aan ingevroren varkensvlees dalen zowel de importbehoefte als de varkensprijzen, meldt Rabobank in het kwartaalrapport.

De export vanuit de EU naar Vietnam en de Filipijnen is gelukkig flink aan het toenemen, maar het is de vraag of dat de afnemende vraag vanuit China kan compenseren.
Het effect van de verminderde vraag is een daling van de gemiddelde karkasprijs in de EU. In week 26 was deze 2 procent lager dan het gemiddelde over 5 jaar van diezelfde week.

Europese markt onder druk

De vraag naar varkensvlees binnen Europa staat door de coronapandemie ook nog steeds onder druk. Vakantiereizen naar Zuid-Europa zijn nog beperkt en het herstel van de horeca gaat langzamer dan verwacht. Rabobank verwacht dat in de zomer de herstellende vraag steun zal bieden aan de vleesvarkensprijzen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer