Kringloopkarbonade+uit+circulaire+eiwitketen
Nieuws
© Twan Wiermans

Kringloopkarbonade uit circulaire eiwitketen

De kringloopkarbonade als eindpunt van een circulaire eiwitketen. Door hoogwaardige reststromen te verwerken tot diervoer voor varkens en kippen, zijn voedselresten weer tot vlees of eieren om te zetten. Dat is het doel van een cluster van ondernemingen, overheden en kennisinstellingen.

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling maakt bekend dat ze een circulaire dierlijke eiwitketen wil opzetten. Varkens en kippen kunnen deze voedselresten weer 'upcyclen' tot een dierlijk eiwitproduct voor humane consumptie, zoals vlees of eieren. Alleen wanneer reststromen op grotere schaal worden omgezet in diervoer, wordt de ambitie haalbaar om voedselverspilling in Nederland jaarlijks met 1 miljard kilo te verminderen.

Om meerdere redenen is een circulaire dierlijke eiwitketen wenselijk. Veevoer gemaakt van voedselresten heeft een CO2-voetafdruk die significant lager is dan traditioneel veevoer. Circulair diervoer leidt ook tot minder druk op natuurlijke hulpbronnen, behoud van biodiversiteit, minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt en een veerkrachtig voedselsysteem.

Waardevolle producten

'Het cluster van het Circular Food Center wil dit verhaal op de markt brengen in de vorm van waardevolle producten', zegt directeur Toine Timmermans van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. 'Een kringloopkarbonade op de menukaart of een verspillingsvrij ei in het supermarktschap moet aantrekkelijk worden voor consumenten en financieel haalbaar voor bedrijven.'

Ook thema's als voedselveiligheid en dierenwelzijn spelen daarbij een rol. In het cluster werken bedrijven uit de hele keten samen aan businessmodellen om onderscheidende, circulaire producten via supermarkten, speciaalzaken of het out-of-home-kanalen aan te bieden. Ze willen innovaties opschalen om kringlopen te sluiten en werken aan een aantrekkelijk circulair verdienmodel voor alle ketenpartners.

Deelnemers aan het cluster zijn tot nu toe: Boer Ruud, Darling Ingredients, Kipster, Nevedi, Nijsen company, Oranjehoen, Rabobank, Smits Bron van Energie, Looop, gemeente Meierijstad, de provincies Noord-Brabant en Limburg en Wageningen University & Research. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling speelt, als trekker van het Circular Food Center, een coördinerende rol.


Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer