Droogstap+cruciaal+voor+desinfectie%2Deffect
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Droogstap cruciaal voor desinfectie-effect

Het reinigen en ontsmetten van stallen dient altijd te gebeuren met dezelfde opeenvolgende werkzaamheden. In zeven stappen wordt de kiemdruk dan flink geminimaliseerd. Het belang van de droogstap voor het desinfecteren wordt in de praktijk nog te vaak onderschat, stelt Jeroen Dewulf.

‘Als je na het intensief reinigen een natte stal gaat desinfecteren met de voorgeschreven oplossing, dan is het effect van het ontsmetten niet optimaal. Het verdunningseffect ondermijnt een goed eindresultaat. Het laten drogen van een gereinigde afdeling is cruciaal.’ Dat vertelde Dewulf, professor bij de veterinaire faculteit van universiteit Gent, tijdens het webinar versterkte biosecurity. ‘Deze belangrijke droogstap wordt in de praktijk vaak vergeten vaak uit oogpunt van tijdsdruk, waardoor de reductie van de kiemdruk niet optimaal is.’

Zeven stappen blijven herhalen

Het schoonmaken en desinfecteren is een vastomlijnde klus die vaak terugkeert bij intensieve veehouderijen. Dewulf splitst die protocollair op in zeven stappen.
1- Verwijderen van vaste mestdelen, voerresten en organische materialen en het uit de hokken halen van makkelijk te verplaatsen inrichting;
2- Inschuimen van de te reinigen oppervlakken met goed hechtende zeep en minimaal 30 minuten in laten weken;
3- Intensief reinigen met hogedrukspuit van plafond en ventilatieopeningen via de wand naar de vloeren;
4- Drogen van afdeling;
5- Desinfecteren van afdeling bij voorkeur met een schuimend ontsmettingsmiddel (zichtbaarheid en langere hechting geeft beter ontsmettend effect) in de juiste dosering;
6- Drogen;
7- Checken of reiniging effectief is verlopen met contactplaatjes.

Reinigen cruciale stap

Het gebruiken van een detergent bij het losweken van biofilms op de schoon te maken oppervlakken is echt nodig. ‘Niet alleen voor het eindresultaat, maar ook voor de snelheid van het schoonmaken en het waterverbruik’, geeft Dewulf aan. ‘Het gebruik van koud of warm water bij het schoonspuiten doet er niet zoveel toe. Dat is meer voor het comfort van de schoonmaker.’

Goed schoonmaken verlaagt de kiemdruk al met een factor 100. Desinfecteren zorgt nogmaals voor een factor 32 keer lagere kiemdruk. ‘Steriel zullen stallen nooit worden, maar een check om te zien of je goed hebt gewerkt helpt bij het evalueren van deze belangrijke klus en het telkens weer zo goed mogelijk doen’, benadrukt Dewulf. ‘En verloopt de desinfectie niet goed, dan ligt dat niet aan resistentie tegen de werkzame stoffen van ontsmettingsmiddelen, maar aan de toepassingsmethode. En wil je nog een hoger hygiëneniveau pas dan een tweede desinfectieronde toe.’

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer