Wijzigingen+IKB+Varken+voor+varkenshouder+en+keten
Nieuws
© Varkens Archief

Wijzigingen IKB Varken voor varkenshouder en keten

Ketenkwaliteitssysteem IKB Varken voert per 1 juli enkele wijzigingen door voor varkenshouders en de verwerkers in de keten. Voor de varkenshouder gaat het onder andere om de hygiënemaatregelen.

Omdat alle varkenshouders die nog castreren deelnemen aan de module Verdoofd castreren, wordt dit nu standaard opgenomen in de IKB Varken-voorschriften. De eigen teelt wordt juist uit de standaardvoorschriften gehaald en ondergebracht in een aparte module. Daardoor is de toetslijst tijdens de IKB-controle korter.

Verder geldt voor alle varkenshouders dat op de reinigings- en ontsmettingsplaats voor de veewagen een waterslang van minimaal 25 meter aanwezig moet zijn.

Het douchevoorschrift is ook aangepast. Vanaf 1 januari 2023 moet een douche aanwezig zijn op het perceel waar in geval van calamiteiten gebruik van wordt gemaakt. Als de varkenshouder tijdens een calamiteit de IKB Varken-controleur geen mogelijkheid biedt om te douchen, wordt de controle afgebroken.

Iedereen moet douchen

Het advies is om alle bedrijfsbezoekers te laten douchen voor het betreden van het schone bedrijfsgedeelte, om de mogelijke insleep van dierziekten zoveel mogelijk te beperken. Als een bedrijf aantoonbaar kan maken dat het uiterlijk december 2025 stopt, volstaat een verklaring.

Vanaf 1 januari 2031 moet een hygiënesluis aanwezig zijn die toegang biedt tot het schone bedrijfsgedeelte. Een doorloopdouche moet hier onderdeel van zijn. De douchefaciliteiten worden in een apart voorschrift benoemd, samen met de aanwezigheid van schone bedrijfskleding, schoon schoeisel en legionellabeheersing.

Regels over berengeur

Voor de slachterijen en vleesverwerkers zijn onder andere voorschriften opgenomen rondom berengeur. Zo moeten alle beren aan de slachtlijn door een gekwalificeerde medewerker worden gecontroleerd op berengeur. Dieren met berengeur moeten apart worden verwerkt.

Verder zijn onder andere de regels voor het dierenwelzijn op de slachterijen aangepast. De slachterij moet het welzijn borgen. Dat wordt gecontroleerd door een medewerker en via camerabeelden. De camerabeelden dienen hiertoe van goede kwaliteit te zijn en 28 dagen te worden bewaard. Voor een goed toezicht is vrij zicht op de werkzaamheden met de dieren nodig.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer