Varkenshouder+Van+der+Pas+wil+groeien+naar+bigscore+8
Nieuws
© Eigen Foto

Varkenshouder Van der Pas wil groeien naar bigscore 8

Varkenshouder Joost van der Pas wil de lat hoger leggen rond de bigkwaliteit op zijn bedrijf. Hij is niet meer tevreden met een gemiddelde bigscore van 7. Met de 'Big van Morgen'-aanpak wil hij groeien naar een 8, vertelde hij 20 april tijdens een kennissessie van Varkens.

Van der Pas runt samen met zijn ouders een bedrijf met zeshonderd zeugen en tweeduizend vleesvarkens. Hij is een van de deelnemers aan Heihoef, een samenwerkingsverband van varkenshouders met familiebedrijven die zich toeleggen op het produceren varkensvlees dat zich onderscheidt op smaak.

Van der Pas werkt op zijn bedrijf met een vierwekensysteem. Dit houdt in dat er twee grote groepen, elk met zo'n 1.500 gespeende biggen van dezelfde leeftijd, op het bedrijf aanwezig zijn. De knip in leeftijden is gunstig voor de infectiedruk en de diergezondheid op het bedrijf. Standaard werkt Van der Pas al van jong naar oud.

Van elke ronde per afdeling weet de varkenshouder de levensprestaties van de biggen, omdat hij per afdeling een voersilo en een voercircuit heeft en de gewichten bij afleveren kent. 'Je werkt met dieren dus spreiding in de resultaten is er altijd, maar ik ken de bandbreedte van de dierprestaties op mijn bedrijf', zegt hij. 'Door de infectiedruk verder te verlagen en via drinkwater te sturen op darmgezondheid, verwacht ik dat biggen beter presteren met een smallere bandbreedte. Van een 7 wil ik naar een 8.'

Makkelijker doorstromen

Van der Pas besloot eind 2020 over te stappen naar de 'Big van Morgen'-aanpak. Na drie maanden voorbereiden is de biggenstal HyCare en sinds begin april is hij los. Zo heeft hij als doel gesteld dat de levensgroei van de TN70*TN Talent-biggen moet stijgen van 350 naar 370 gram per dag. 'Gezondere biggen makkelijker door de biggenstal laten komen met een hogere en meer uniforme groei', licht hij toe. 'Dieren die beter starten en presteren bij de vleesvarkenshouder.'

Ook verwacht de ondernemer de uitval na spenen met 1 procent terug te kunnen dringen, evenals het antibioticagebruik. Ook al scoort Van der Pas met gemiddeld twaalf dierdagdoseringen bij gespeende biggen ruim onder de actiewaarde, hij wil met nog minder middelen zijn biggen groot brengen. 'En als het kan op termijn bijvoorbeeld een enting van de biggen achterwege laten.'

Investeringen te overzien

De grootste verandering om de biggenopfok bij Van der Pas HyCare te krijgen, was het management op zijn bedrijf. Handschoenen gebruiken, naalden per toom wisselen, zuur op het drinkwater en alcoholpompjes hangen. De investeringen waren te overzien. Zo hoefde hij alleen de centrale gang en de wanden tot 1 meter hoogte te laten coaten en de isolatie in afdelingen op orde te maken. Ook schafte hij een PigScale aan om de groei van biggen in twee aan elkaar gekoppelde hokken bij te kunnen houden.

Ook het drinkwatersysteem bij de biggen is goed tegen het licht gehouden, ook al was dat al op orde. Van der Pas heeft schone leidingen aangelegd, gezorgd voor mogelijkheden om leidingen eenvoudig door te spoelen en per afdeling een mogelijkheid gemaakt om een zurenmix op het drinkwater te zetten. 'Ik heb meer data en wil die vertaald zien in informatie voor mijn bedrijf. En ik wil ze kunnen benchmarken met andere 'Big van Morgen'-bedrijven.

• Kijk hier de hele kennissessie terug (De inbreng van Van der Pas start op 42 minuten)

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer