%27Van+kwantiteit+naar+kwaliteit%27
Blog
© MS Schippers

'Van kwantiteit naar kwaliteit'

Hebben jullie nog HyCare-biggen? Afgelopen week werd mij deze vraag gesteld, naar aanleiding van goede ervaringen bij een vleesvarkenshouder. Voor mezelf een echte overwinning, maar ook een moment om na te denken over hoe een big die een vleesvarkenshouder graag wil ontvangen er eigenlijk precies uitziet.

Wat is een goede big en wat is bigkwaliteit? Wat is het verschil tussen geen toeslag, normale toeslag of veel toeslag boven de marktprijs? Welke big doet het goed bij een vleesvarkenshouder? In het verleden ging het altijd om een combinatie van koppelgrootte, homogeniteit, de naam en faam van de fokker, entingen, genetica (zeug en eindbeer), sekse en een eventuele SPF-status. 'Op de klep' kijken we dan vaak nog hoe de biggen eruitzien en we kijken naar breuken en homogeniteit van gewichten.

Ik ben ervan overtuigd dat dit de komende tijd flink gaat veranderen. Er worden andere dingen belangrijk dan hierboven genoemd. Zeker omdat partijen groter worden, we meer ketens gaan bedienen en relaties duurzamer worden. We gaan meer kijken naar homogeniteit van leeftijd dan van gewicht. Het is namelijk een zeer kostbaar iets dat we biggen mengen voor hetzelfde gewicht van koppels. Uit het oogpunt van gezondheid en stress kost dit ongeveer minimaal 5 euro per big.

De salmonellastatus wordt een belangrijk kwaliteitsmerk, omdat dit van toenemend belang is in veel ketens. Maar het belangrijkste is dat we kwaliteitslabels gaan hangen aan de wijze waarop biggen zijn opgefokt op basis van management. Dit geeft bij langere relaties meer zekerheden dan 'tijdelijke' ingrepen, zoals een vaccin of resultaten van bloedbemonstering. Zie het maar als een certificering van het product zoals overal normaal is, behalve bij een big.

Daarom is het zeer leuk om te vermelden dat we hier als HyCare een eerste stap in hebben gezet met een andere partij. Ik ben er trots op dat ik hierbij betrokken ben, omdat dit een grote verandering is in de huidige werkwijze. Ik houd jullie op de hoogte.

Arjan Wermink
Hygiënespecialist MS Schippers

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer