Biggenopfoktraject+doorzichtig+maken
Nieuws
© Varkens Archief

Biggenopfoktraject doorzichtig maken

Om betere resultaten te halen in de biggenopfok, moet er meer inzicht komen in de voer- en wateropname, groei, voerconversie en de reden van uitval. 'Maak de black box doorzichtig', stelde Lennert Teuwen, HyCare-specialist van Agrifirm dinsdag tijdens het tweede webinar 'De big van morgen.'

Voor het verbeteren van de resultaten zijn op hygiënegebied de centrale gang en het drinkwatersysteem belangrijk. 'Over de centrale gang gaat veel verkeer van biggen en mensen', zegt HyCare-specialist Chris van den Borne tijdesn de kennissessie. 'Direct reinigen na het biggen verplaatsen moet. Varkenshouder en medewerkers moeten van schoeisel wisselen, als ze de afdeling binnenkomen.'

Het drinkwatersysteem is vaak niet schoon, liet de specialist zien aan de hand van foto's met de endoscoop. Goed spoelen en reinigen en tijdens de ronde met een lage dosering het systeem schoonhouden zijn noodzakelijk.

Bigscore 8

Varkenshouder Joost van der Pas uit het Brabantse Heeswijk-Dinther vertelde over zijn ervaringen met de HyCare-aanpak. Hij werkt met een vierwekensysteem en houdt de biggen na spenen als toom bij elkaar. Het drinkwatersysteem was bij hem al op orde.


Van der Pas geeft de kwaliteit van zijn biggenopfok een 7. Hij streeft naar een 8. Daarbij helpt een Pigscale, een weegschaal tussen twee biggenhokken. De dagelijkse wegingen geven beter inzicht in het groeiverloop. Samen met de gegevens over voer- en drinkwateropname moet dat leiden tot een hogere groei en minder uitval.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer