Wat+is+de+juiste+doelstelling%3F
Blog
© Chris van den Borne

Wat is de juiste doelstelling?

Met deze doelstellingsvraag liep ik de afgelopen weken rond. Maar eerst zal ik mezelf even voorstellen: Chris van den Borne uit het Brabantse Reusel. Geboren en getogen op een varkens- en akkerbouwbedrijf in dezelfde plaats en werk sinds 2011, na mijn studie aan de HAS Den Bosch, bij de Schippers Group. Samen met een team ben ik verantwoordelijk voor het HyCare-varkensproject.

In mijn werk kom ik met vele ondernemers in contact. Vaak gaan de gesprekken ook over de strategische keuzes op bedrijven. De laatste tijd kwam ik hierbij ook met verschillende ondernemers en ondernemingen in contact uit zowel Nederland als Duitsland. Mijn conclusie was dat iedereen de lijn op een andere plek legt en daardoor andere keuzes maakt als ‘de beste strategie’.

We gaan op korte termijn HyCare opstarten bij een grote zeugenhouderij in Duitsland. Het doel van die Duitse ondernemer was het produceren van biggen met een betere kwaliteit voor de interne markt. Hier was de kostprijs van de big een belangrijk punt maar vooral ook de waarde van de big in de Duitse markt. Het gesprek ging veel meer over hoeveel biggen hij kon afzetten in het juiste segment en welke toeslag hij kon ontvangen. De big was zijn eindproduct en kwaliteit was leidend.

Een andere ondernemer had een groot gesloten bedrijf. Een berekend type die alle kosten in zijn bedrijfsvoering vertaalt naar kosten per kilo vlees. Hij had hiervoor een eigen ‘cockpit’ gemaakt. Hiervan was ik wel onder indruk omdat dit voor mij nieuwe inzichten opleverde. Er ontstond enorm veel investeringsruimte om te komen tot een betere bigkwaliteit. Dit omdat een groot zwaartepunt van de kosten zit bij de operationele kosten (voeding) van vleesvarkens.

Op een derde bedrijf werden de biggen aangestuurd als vleesvarkens met een optimalisatie van productie van biggen met een lage kostprijs. Deze aanpak werd echter aangepast vanwege het ‘verdampen’ van de markt voor de goedkoopste biggen volgens deze ondernemer.

Deze inzichten leerden mij begrijpen dat we veel praten over bijvoorbeeld de technische resultaten in de biggenopfok, maar dat veel ondernemers dit niet erg strak in beeld hebben. Bij veel bedrijven is de doelstelling namelijk een andere. Mogelijk is het daarom ook de hoogste tijd om andere zaken inzichtelijk te krijgen zoals ik in Duitsland heb gezien.

Chris van den Borne
Specialist HyCare

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer