Amerikanen+testen+vaccin+tegen+AVP+dat+werkt+via+slijmvliezen
Nieuws
© Hans Menop

Amerikanen testen vaccin tegen AVP dat werkt via slijmvliezen

Wetenschappers van het Amerikaanse Plum Island Animal Disease Center hebben met succes een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) getest dat werkt via de mond- en neusslijmvliezen (oronasaal). De studie is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Viruses, meldt het vakblad Pig Progress.

Volgens wetenschappers is bewezen dat het vaccin veilig en effectief is. De methode biedt vooral perspectief voor de bestrijding van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen. Die kunnen alleen worden beschermd via aasvaccinatie. Een intramusculaire vaccinatie als controlemaatregel is uitgesloten.

Aan het vaccin wordt al jaren gewerkt door het Plum Island Animal Disease Center dat is aangesloten bij het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het vaccin waaraan de wetenschappers werken, is een zeer virulente AVP-stam uit Georgië (AVP-G) waaruit de onderzoekers het 'I177L'-gen hebben verwijderd.

Al in december 2019 kon het team van wetenschappers bewijzen dat het vaccin een steriele immuniteit opbouwde. Dit betekent dat het immuunsysteem van het gevaccineerde dier alle AVP-virussen in het lichaam volledig elimineert en het dier het virus niet meer kan doorgeven.

Drie groepen

Het onderzoek naar oronasale toediening van vaccins is uitgevoerd met drie groepen. Vóór een gerichte infectie met het AVP-virus in een streng beveiligd laboratorium op Plum Island kregen de dieren of een intramusculair vaccin of een oronasaal vaccin toegediend in de neusholte en de basis van de tong of een nepvaccin.

De varkens die een nepvaccin kregen, werden ziek en werden op de zesde dag na infectie geruimd. De virustiters voor de intramusculair of oronasaal gevaccineerde dieren waren meestal laag of zelfs afwezig tijdens de observatieperiode van 21 dagen. De onderzoekers merkten op dat het oronasaal toegediende vaccin een vergelijkbare werkzaamheid had als het intramusculair toegediende vaccin.

Testen op orale inname

De bevindingen betekenen nog niet dat het vaccin onmiddellijk beschikbaar is voor gebruik bij de wildezwijnenpopulatie, zeggen de wetenschappers van Plum Island Animal Disease Center. De volgende stap is testen van het vaccin op orale inname. Daarnaast moet het vaccin worden getest op effectiviteit en veiligheid bij wilde zwijnen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer