China+opgesplitst+in+vijf+zones+in+strijd+tegen+varkenspest
Nieuws
© ZLTO

China opgesplitst in vijf zones in strijd tegen varkenspest

De Chinese overheid gaat het land opdelen in vijf zones. Op deze manier hoopt ze dierziekten beter te kunnen tegengaan. De onbeheersbare situatie met het Afrikaanse varkenspestvirus is hiervoor de hoofdreden.

Het 'Regionale preventie- en controleplan ter bestrijding van Afrikaanse varkenspest en andere ernstige dierziekten' van het Chinese ministerie van Landbouw wordt vanaf 1 mei doorgevoerd. China wordt dan in vijf zones opgedeeld. Elke zone bestaat uit meerdere provincies. De preventie en bestrijding van dierziekten wordt per zone uitgevoerd door lokale autoriteiten.

Met de aanpak (rampenbestrijding en de traceerbaarheid van ziekten en vervoerde diere) werd in 2019 via een pilot ervaring opgedaan in de centrale en zuidelijke provincies van China. Volgens de Chinese overheid leidde dat tot een betere bioveiligheid en een stabielere situatie met betrekking tot Afrikaanse varkenspest (AVP).

De aanpak moet resulteren in zones die vrij zijn van AVP en beschermd zijn tegen nieuwe uitbraken. Een van de speerpunten uit het programma is volledige monitoring van het transport van varkens, dat voor een belangrijk deel langs vaste routes moet gaan. Op middellange termijn is het de bedoeling langere diertransporten te vervangen door vleestransporten. Voor het zover is, moeten de productie en het slachten per regio op elkaar worden afgestemd.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer