Duitse+landbouwminister+pleit+voor+effectievere+aanpak+AVP
Nieuws
© iStock

Duitse landbouwminister pleit voor effectievere aanpak AVP

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner eist van minister-president Dietmar Woidke van de deelstaat Brandenburg dat de aanpak om verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP) tegen te gaan, beter op poten wordt gezet. Ook moet er meer worden geïnvesteerd in de betrokkenheid van de lokale bevolking.

Kritiek van verschillende kanten was volgens TopAgrar voor Klöckner aanleiding om vorige week Woidke nadrukkelijk te manen tot een betere afstemming van preventie en bestrijding met alle betrokken partijen. Andere punten waarop de aanpak in Brandenburg tekortschiet, zijn kapotte hekken en open doorgangen.

Verder vindt de landbouwminister dat de lokale bevolking meer moet worden betrokken bij de aanpak van AVP en zich bewuster moet worden van de verantwoordelijkheid daarin. Zij noemt dat 'van het grootste belang', als Duitsland verspreiding van het virus naar andere deelstaten wil voorkomen.

Varkenshouders stoppen

Ondertussen is AVP niet zonder gevolgen voor varkenshouders in de getroffen regio's. In de besmette gebieden zijn volgens de Landelijke Boerenvereniging Brandenburg (LBV) al varkenshouders gestopt omdat zij de situatie uitzichtloos noemen. De financiële steun die hun is toegezegd, noemt LBV 'geen oplossing'.

Alleen de meerkosten worden vergoed, tegenvallers niet. Daarnaast is de schadeloosstelling maximaal 20.000 euro over drie kalenderjaren. Dat bedrag is volgens LBV veel te laag voor de risico's die kleven aan het houden van varkens in de met AVP besmette regio's.

Hekconstructie af

Tegen deze achtergrond herhaalde LBV-voorzitter Henrik Wendorff zijn oproep om AVP zo snel mogelijk uit te roeien. Voor hem houdt dit in dat de omheiningsconstructie 'eindelijk af is, de populaties wilde zwijnen in de kerngebieden en bedreigde gebieden tot nul worden teruggebracht en de constante druk vanuit Polen wordt doorbroken'.

Naast het reeds geplaatste hekwerk op de grens noemt Wendorff een tweede hek met een kleine afstand tot de eerste noodzakelijk. Hij benadrukt dat deze hekken ook later en voor langere tijd regelmatig gecontroleerd en onderhouden moeten worden.

AVP-vrije status

Volgens Wendorff moet de witte zone dan vrij te worden gehouden van wilde zwijnen. 'Alleen zo krijgen we misschien de kans om over anderhalf jaar de AVP-vrije status terug te krijgen en weer vrijhandel te bedrijven', zegt de LBV-voorzitter.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer