Meer+dan+duizend+zwijnen+met+Afrikaanse+varkenspest+in+Duitsland
Nieuws
© Nationale Beeldbank

Meer dan duizend zwijnen met Afrikaanse varkenspest in Duitsland

Er zijn in totaal 1.016 met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen gevonden in het oosten van Duitsland. Het gaat daarbij om de optelsom sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020. De bouw van hekwerken en het doden van wilde zwijnen in de besmette gebieden is inmiddels in volle gang.

De brandbrief die de varkenshouders naar bondskanselier Angela Merkel hebben gestuurd, lijkt enig effect te hebben. Het Duitse ministerie van Landbouw heeft inmiddels staatssecretaris Uwe Feiler belast met de ondersteuning van de crisisstaf. Dat zou moeten leiden tot een betere aanpak.

Landbouwminister Julia Klöckner heeft daarnaast op 17 april een videoconferentie gehad met haar Chinese collega. Daarbij is onder andere de regionalisering van Duitsland besproken. Dat zou ertoe moeten kunnen leiden dat er vanuit het westen van Duitsland weer export van varkensvlees naar China mogelijk wordt. Dit onderwerp staat bij het volgende overleg op 28 april opnieuw op de agenda.

Opmars definitief stoppen

Duitsland is volgens Anna Heyer-Stuffer, leider van de crisisstaf in Brandenburg, inmiddels zover dat het vaste hekwerk langs de hele Poolse grens bijna klaar is. Omdat Polen niet meewerkt aan de bouw van een tweede hekwerk aan Poolse zijde, komt er mogelijk een tweede hekwerk aan Duitse zijde. Tussen beide hekken komt een witte zone. Deze aanpak moet de opmars van besmette wilde zwijnen uit Polen definitief stoppen.

In deelstaat Saksen worden nieuwe besmette wilde zwijnen gevonden in het Duits-Poolse grensgebied. In totaal zijn er daar nu 108 besmette zwijnen gevonden. In heel Brandenburg gaat het om 908 besmette zwijnen. Daar zorgden afgelopen week bijvoorbeeld dertien besmette zwijnen voor in grensstad Frankfurt aan de Oder.

In Polen woekert de Afrikaanse varkenspest flink door. De teller van het aantal uitbraken bij wilde zwijnen staat daar dit jaar al op 1.175. Het gaat daarbij vooral in West-Polen geregeld om meerdere besmette zwijnen per uitbraak.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer