20+procent+Poolse+varkenshouders+stopt+in+eerste+kwartaal+2021
Nieuws
© Varkens Archief

20 procent Poolse varkenshouders stopt in eerste kwartaal 2021

In Polen stopten in het eerste kwartaal van dit jaar 23.000 bedrijven de varkenshouderij. Dat is een vijfde van het totaal, blijkt uit een onderzoek van Gobarto Group. Dat bedrijf is een van de grootste Poolse vleesverwerkers.

Het zijn vooral backyardbedrijven met maximaal vijf dieren die stopten. Verhoudingsgewijs daalde het aantal varkens in Polen daardoor minder sterk. Uit het onderzoek van Gobarto blijkt dat het totale aantal varkens daalde met 10 procent naar 10,2 miljoen dieren.

'Zo laag was het aantal echter lange tijd niet', meldt Gobarto. De Poolse varkenshouderij bereikte midden jaren zeventig haar hoogtepunt. Toen telde het land bijna het dubbele aantal varkens. De officiële cijfers van het Nationaal Bureau voor de Statistiek over het eerste kwartaal van dit jaar zijn nog niet beschikbaar.

Winstgevenheid onder druk

Volgens de Gobarto Group stopten de varkenshouders vooral omdat de winstgevendheid van de varkensproductie afgelopen jaar zwaar onder druk stond door corona. Daarnaast speelt Afrikaanse varkenspest, dat nog steeds hoogtij viert in het land, een grote rol.

Marktanalisten van de Gobarto Group gaan ervan uit dat de stemming onder de varkenshouders voorlopig slecht blijft door de aanhoudend hoge voerkosten en onzekere marktvooruitzichten. Zij houden er daarom ook rekening mee dat komende maanden nog meer varkenshouders stoppen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer