Varkensvoer+100+procent+uit+resten+voedingsindustrie
Nieuws
© Voerwaarts

Varkensvoer 100 procent uit resten voedingsindustrie

Voerfabrikant Voerwaarts gaat varkensvoer produceren dat voor 100 procent is samengesteld uit overblijfselen van de Nederlandse voedingsindustrie. Varkens zijn hiermee dan 100 procent circulair te voeren.

Het voer van varkens bestaat in Nederland al voor 30 tot 40 procent uit overblijfselen van de voedingsindustrie. Onder andere bietenpulp uit de suikerfabriek, bierbostel uit de bierbrouwerij en zonnepitschroot uit de zonnebloemolie-industrie worden op grote schaal verwerkt tot varkensvoer. Het gaat dan om een enorme variatie aan producten die niet of niet meer geschikt zijn voor mensen. Een deel van die producten komt anders in de biogasinstallaties terecht.

Voerwaarts produceert nu varkensvoeders die voor 100 procent bestaan uit restproducten van de voedingsindustrie. Hiertoe werkte Voerwaarts nauw samen met Feedvallid uit Poederoijen dat gespecialiseerd is in de inkoop en het bewerken van levensmiddelen die niet (meer) voor menselijke consumptie zijn geschikt. Overal in de voedingsindustrie ontstaan bijvoorbeeld snoep, koekjes, toastjes, muesli, hagelslag, chips en brood met de verkeerde kleur, vorm of verpakking. Deze producten worden verwerkt tot diervoeder. FeedValid is marktleider in het verwerken van deze stromen voor de diervoederketen. Omdat Voerwaarts 100 procent duurzaam voer wil produceren, zochten de bedrijven nieuwe reststromen als aanvulling op het huidige assortiment producten. Reststromen bijvoorbeeld die goed in de eiwitbehoefte van varkens voorzien.

Het aanbod van reststromen kan wisselen, terwijl varkens juist behoefte hebben aan voer met een constante voedingswaarde. Het samenstellen van voer uit uitsluitend reststromen vergt daarom specialistische kennis en aandacht. Voer voor varkens moet gezond zijn en de juiste vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten bevatten. Daar komt bij dat varkens in elke fase van hun leven een specifieke voedingsbehoefte hebben. Goed voer zorgt ervoor dat varkens gezond en fit blijven. Het zorgt er ook voor dat varkens goed, maar juist ook weer niet te hard groeien. Tenslotte zorgt goed voer voor varkens uiteindelijk voor lekker sappig en mager vlees dat in de smaak valt bij consumenten.

De stap naar voer dat voor 100 procent uit overblijfselen uit de voedingsindustrie bestaat is een belangrijke ontwikkeling om varkensvlees duurzamer te maken. Voerwaarts is hiermee de tweede voerproducent in Nederland -na Nijsen Company- die voer maakt dat waarmee varkens 100 procent circulair gevoerd kunnen worden.

Aan de ontwikkeling van 100 procent circulair varkensvoer ging een jarenlang ontwikkeltraject vooraf waar veel partijen bij betrokken waren. Voerwaarts werkte samen met proefboerderij De Marke in Hengelo, RegioDeal Achterhoek, provincie Gelderland, Wageningen Universiteit en Research en AERES Hogeschool Dronten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer