Europese+Unie+wil+diermeel+en+insecteneiwit+toestaan
Nieuws
© Varkens Archief

Europese Unie wil diermeel en insecteneiwit toestaan

Diermeel wordt mogelijk in april weer toegestaan in diervoer. Dat blijkt uit een voorstel van het Europese Directoraat-generaal voor de Gezondheid en Voedselveiligheid. In het voorstel, dat waarschijnlijk in april wordt behandeld door de Europese Commissie van voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn, staat ook dat insectenmeel wordt toegestaan.

Sinds de gekkekoeienziekte, Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE), gelden er strikte regels voor het gebruik van diermeel. BSE is een ziekte die door prionen (kleine eiwitten) wordt veroorzaakt en hersenverschijnselen kan veroorzaken, ook bij de mens.

In het voorstel staat dat het weer toegestaan moet worden om diermeel te gaan gebruiken in diervoer. De kans dat het gebruik van diermeel van niet-herkauwers in het voer van niet-herkauwers BSE veroorzaakt, wordt nihil geacht. Wel gelden er een aantal strikte voorwaarden.

Geen runderdiermeel

Alleen diermeel van varkens en kippen mag worden gebruikt en daar mag geen runderdiermeel in zitten. Diermeel van varkens mag dan in diervoer voor kippen worden verwerkt en diermeel van kippen in diermeel voor varkens. Dit moet met behulp van DNA-onderzoek worden aangetoond.

Daarnaast staat in het voorstel dat ook insecteneiwit toegestaan moet worden als voer of onderdeel van mengvoer. Tot nu toe is alleen het voeren van insectenolie toegestaan en insecteneiwit mag al wel in visvoer. Omdat kippen insecteneters zijn en varkens omnivoren (alleseters) is er volgens het voorstel geen bezwaar om insecten als voer toe te staan. Daarom zou ook insecteneiwit toegestaan moeten worden voor kippen en varkens.

Internetconsultatie

In het voorstel staat verder ook nog de optie tot een toelating van collageen en gelatine vanuit runderen in het voer voor niet-herkauwers. Over het toelaten van eiwitten vanuit insecten, het gebruik van diermeel en de toelating van collageen en gelatine van runderen loopt momenteel een Europese internetconsultatie. Die is gestart op 9 maart en loop door tot 6 april. De ontwerpverordening is hier ook terug te vinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer