Randvoorwaarden+welzijn+en+gezondheid+in+kringlooplandbouw
Nieuws
© Pixabay

Randvoorwaarden welzijn en gezondheid in kringlooplandbouw

De randvoorwaarden voor het verbeteren van het dierenwelzijn en de diergezondheid binnen de kringlooplandbouw gaat de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) opstellen. Demissionair landbouwminister Carola Schouten van landbouw heeft hierom gevraagd.

Bij het borgen en blijvend verbeteren van dierenwelzijn en - gezondheid is het uitgangspunt dat aanpassingen aan het dier verdwijnen en dat houderijsystemen moeten passen bij de behoefte van het dier. In 2020 bracht de RDA de zienswijze 'Dierenwelzijn in de kringlooplandbouw' uit met daarin de aanbeveling om voor de verbetering en borging van dierenwelzijn en -gezondheid in kringlooplandbouw concrete randvoorwaarden uit te werken.

De minister onderschrijft deze aanbeveling nu met de vraag om een zienswijze over die concrete randvoorwaarden. De randvoorwaarden voor de veehouderij van de toekomst, die past binnen de kringlooplandbouw, moeten er voor zorgen dat het dier een positieve staat van welzijn en gezondheid ervaart.

Daarvoor dient duidelijk te worden wat wordt verstaan onder de begrippen 'dierwaardig' en 'positief welzijn' en welke behoeftes het dier heeft om positief welzijn te ervaren. Maar ook welke meetbare parameters er zijn om te bepalen of aan die behoeftes wordt voldaan en hoe een houderijsysteem van de toekomst in die behoeftes kan voorzien.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer