Besmet+zwijn+aan+Poolse+zijde+vast+hek+Frankfurt
Nieuws
© Varkens Archief

Besmet zwijn aan Poolse zijde vast hek Frankfurt

Een met Afrikaanse varkenspest besmet wild zwijn is gevonden bij Frankfurt aan de Oder. Het dier lag aan de Poolse kant van het vaste hekwerk dat op Duits grondgebied staat. Hierdoor is het vooralsnog niet nodig om een nieuw kerngebied in te richten.

De vondst van het kadaver toont de noodzaak van een vast hekwerk op de grens tussen Duitsland en Polen. Vanuit Polen is er voortdurend besmetttingsdruk richting Duitsland. Polen krijgt de Afrikaanse varkenspest (AVP) onder de wilde zwijnen maar niet onder controle.

Dit jaar zijn er al 662 uitbraken geweest in heel Polen, waarvan 407 in West-Polen. de afgelopen weken werden daar bij 47 uitbraken 116 besmette zwijnen gevonden. Op varkensbedrijven in Polen zijn al een tijdje geen besmettingen meer geweest.

Deelstaat Brandenburg

Frankfurt aan de Oder ligt ongeveer in het midden tussen de drie kerngebieden in de deelstaat Brandenburg. Er wordt nu aan de westzijde van het vaste hek intensief gezocht naar kadavers van wilde zwijnen. Dat gebeurt om er zeker van te zijn dat er toch geen besmet wild zwijn aan de Duitse kant van het hekwerk ligt.

Mocht er toch een besmet kadaver worden gevonden, zou dat noodzaak zijn tot de inrichting van een nieuw kerngebied. In Brandenburg staat het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen nu op 719. In deelstaat Saksen zijn 57 met AVP besmette zwijnen gevonden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  70 %
Meer weer