Verscherpte+Australische+grenscontrole+vanwege+nieuwe+AVP%2Dvariant
Nieuws
© Archief Marcel Bekken

Verscherpte Australische grenscontrole vanwege nieuwe AVP-variant

Om te voorkomen dat een nieuwe variant van het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) Australië binnenkomt, verscherpt het land de grenscontrole. Doordat bij dieren symptomen ontbreken, blijft de mutant vaak onopgemerkt.

Australië gaat over tot verhoogde waakzaamheid nadat China melding maakte van nieuwe varianten van het AVP-virus. Landbouwminister David Littleproud noemt de situatie in Azië 'zorgwekkend'. Hij wees erop dat, tussen 5 november 2018 en 31 december 2020, 42,8 ton illegaal geïmporteerde varkensvleesproducten werd geconfisqueerd van luchtreizigers en 9,4 ton in poststukken.

In de helft van de gevallen bevatten de onderzochte monsters fragmenten van het AVP-virus. Zou een nieuwe variant van het virus in Australië worden geïntroduceerd, dan vreest branchevereniging Australian Pork Limited dat dit de sector 1,3 miljard euro per jaar gaat kosten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer