Via+bloedzuiveringsmethode+vaccin+Afrikaanse+varkenspest+maken
Nieuws
© Varkens Archief

Via bloedzuiveringsmethode vaccin Afrikaanse varkenspest maken

Het ontwikkelen van een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest is lastig. Mogelijk biedt een bewezen techniek om bloed te zuiveren uitkomst, meldt National Hog Farmer.

Afrikaanse varkenspest is een DNA-virus met twee strengen waarop de genetische informatie ligt. Het blijkt erg lastig om exact te bepalen welke delen van het virus nu de ziekte veroorzaken. De genetische informatie hiervan is verdeeld over meerdere plekken op het DNA.

Daardoor is het tot nu toe lastig een vaccin te maken met een techniek waarbij er bepaalde onderdelen van het virus zijn uitgeschakeld. Het is dan nog niet zeker of het virus niet meer ziekteverwekkend is en of het zich nog kan vermeerderen.

Weerstand opbouwen

Op het International Livestock Research Institute (ILRI) in Kenia, dat samenwerkt met de Colorado State University in de Verenigde Staten, wordt nu onderzocht of het doden van het virus een betere optie is. Met een gedood vaccin is er geen risico dat de ziekte zich verspreidt. Belangrijk is dan wel dat de genetische informatie van het AVP-virus intact blijft, zodat de varkens weerstand kunnen opbouwen.

Daartoe wordt momenteel gekeken of het Mirasol-proces een oplossing kan bieden. Dat is een bewezen techniek om mogelijke ziekteverwekkers in donorbloed te doden, voordat het wordt gebruikt voor een bloedtransfusie. Bij het Mirasol-proces wordt vitamine B2 gebruikt en een specifieke hoeveelheid ultraviolet licht. Dit breekt eiwitten af en daarmee ook het virus van Afrikaanse varkenspest.

Oplosmiddel

Onderzoeker Edward Okoth van het ILRI hoopt nu dat de genetische informatie van het AVP-virus wel voldoende intact blijft om weerstand tegen het AVP-virus op te bouwen. Daarbij moet het adjuvans (oplosmiddel) dan wel de helpende hand bieden om het immuunsysteem aan te zetten tot het maken van antistoffen.

Als het ontwikkelen van een AVP-vaccin met de Mirasol-techniek slaagt, is dat een grote doorbraak. De techniek is eenvoudig toe te passen en betaalbaar, waardoor een AVP-vaccin overal ter wereld kan worden geproduceerd. Op het ILRI wordt al langere tijd gewerkt aan een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest. Naast de optie om een dood vaccin te produceren, is men momenteel ook bezig met de ontwikkeling van een AVP-vaccin met behulp van de Crispr-Cas-techniek.

Afrikaanse varkenspest is in Kenya voor het eerst vastgesteld in 1921. Van daaruit heeft het zich eerst langzaam en de laatste jaren snel over grote delen van de wereld verspreid. Alleen Noord- en Zuid-Amerika zijn nog niet getroffen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer