Nog+geen+verbetering+voor+Belgische+varkenshouders
Nieuws
© Twan Wiermans

Nog geen verbetering voor Belgische varkenshouders

Belgische varkenshouders verkeren nog altijd in een lastige situatie, ondanks dat de Europese Commissie België eind december officieel vrij heeft verklaard van Afrikaanse varkenspest. Dat constateert het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Zo'n 95 procent van de Belgische varkensproductie is gesitueerd in Vlaanderen. Afrikaanse varkenspest in de provincie Limburg in 2018 zorgde voor het stilvallen van alle export naar derde landen. Als gevolg daarvan lag de varkensnotering in België gemiddeld 5 tot 6 cent onder de noteringen in buurlanden.

Na de vrijverklaring voor Afrikaanse varkenspest hoopten Belgische varkenshouders op een hogere notering in overeenstemming met die in de buurlanden. Maar tot nu toe is dat niet het geval.

Bloedbad

'Deze situatie zorgt voor een bloedbad onder varkenshouders. Na de problemen met Afrikaanse varkenspest en de perikelen bij de slachthuizen door het coronavirus vragen we dringend om maatregelen om de sector te ondersteunen', schrijft woordvoerder Bart Vergrote van ABS. Wat ook meespeelt, zijn de stijgende voerkosten. 'De verliezen in de sector zijn immens.'

Een hogere prijs voor de varkens zou varkenshouders helpen, maar dat zit er niet in. Volgens slachthuizen kan de varkensnotering niet omhoog, omdat zij in de handel veel hinder ondervinden van Afrikaanse varkenspest in Duitsland en Polen. 'De rekening wordt gewoon doorgeschoven', stelt Vergrote.

Dringende oproep

'Als we een rondgang maken in de Belgische verkooppunten van varkensvlees, zien we een duidelijke prijsstijging voor onze topproducten. Nogmaals vragen wij ons af waar de marges blijven steken in de keten', schrijft Vergrote. ABS doet daarom een dringende oproep aan alle partners in de varkenskolom om in actie te komen.

'Geef ons een duwtje in de rug, zodat ook wij deze crisis overleven en voor onze arbeid een terechte vergoeding mogen ontvangen. Vlaamse varkenshouders zitten op hun tandvlees.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer