Advies+4+euro+toeslag+per+Duitse+borg
Nieuws
© Animal-health-online.de

Advies 4 euro toeslag per Duitse borg

De Duitse producentenvereniging voor Vee en Vlees (VEZG) adviseert 2 euro extra te betalen voor partijen biggen met verdoofd gecastreerde beren. Ofwel: 4 euro toeslag per borg. ISN wil dat biggenproducenten, vleesvarkenshouders en handelaren samen een billijke toeslag overeenkomen.

Castratie van biggen zonder verdoving is in Duitsland sinds begin dit jaar verboden. Om aan de eisen van de vleesvarkensmarkt te voldoen, zullen de meeste beerbiggen chirurgisch gecastreerd worden met een isofluraan-verdoving of verdovingsinjectie. Deze handeling levert de zeugenhouder extra kosten op die betaald moeten worden. Een adviesraad boog zich over het aanpassen van de biggenprijzen voor de op deze manier gecastreerde biggen.

Om deze reden zouden partijen Duitse biggen, waarvan beertjes onder narcose zijn gecastreerd volgens de eisen van de Duitse dierenwelzijnswet, een prijstoeslag van 2 euro per big moeten krijgen. Deze toeslag zou moeten gelden voor een normaal koppel, waarbij de helft van de biggen bestaat uit gelten en de andere helft uit borgen. Dit betekent dat per gecastreerde mannelijke big een toeslag van minimaal 4 euro zou moeten worden betaald.

Slechts aanbevelingen

Deze castratietoeslagen zijn slechts aanbevelingen van de Kamers van Landbouw van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en de VEZG. De Duitse vereniging van varkenshouders (ISN) dringt er bij biggenproducenten, vleesvarkenshouders en handelaren op aan om samen een billijke vergoeding voor castratie onder narcose af te spreken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer